Champignonsaus wordt vaak geserveerd bij rundvlees of andere soorten vlees, en meestal ook met stukken champignon in de saus.
Het wordt wel gezien als een wat luxere saus, en wordt vaak gegeten bij bijvoorbeeld het kerstdiner of een etentje bij een andere feestelijke gelegenheid.
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je deze saus niet gewoon doordeweeks of in het weekeinde kunt maken, bij de barbecue of bij een lekker stukje vlees.
Het voordeel is dat deze heerlijk saus ook met andere paddenstoelen gemaakt kan worden, en eigenlijk zo klaar is.
De saus kan warm, lauwwarm, en zelfs koud gegeten worden.

Recept Champignonsaus
Ingrediënten
- 1 Ui
- 25 Gram Boter
- 25 Gram Bloem
- 250 Milliliter Runderbouillon
- Peper en zout
- Een scheutje room
- 250 Gram Verse Champignons
Bereiding
- De ui schoonmaken en zo fijn mogelijk snijden.
- De champignons schoonboenen met een zacht borsteltje, en vooral niet met water. Anders zouden de paddenstoelen zicht vol zuigen.
- Snij de champignons doormidden of in plakjes.
- Boter in een pan laten smelten en hierin de stukjes ui op een zacht vuur fruiten, totdat de uien verkleuren.
- Bloem toevoegen en met een vork erdoor mengen, totdat de bloem wat dikker begint te worden.
- Beetje bij beetje de bouillon toevoegen en goed erdoor mengen.
- Een minuutje door laten koken en dan de rauwe champignons erdoor doen.
- Regelmatig roeren en gedurende 5 tot 10 minuten laten bakken.
- Roer het scheutje room erdoor, en breng de saus op smaak met peper en zout.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.