Surinaamse Sambal

Surinaamse Sambal

Voor de niet-geoefende eters is Surinaamse Sambal toch wel eventjes geheel wat anders dan de Sambal die we doorgaans gewend zijn, en dat kun je hieronder al meteen aan de ingrediënten zien.

Wordt de Sambal doorgaans met ‘normale’ pepers gemaakt, de voor dit recept te gebruiken Surinaamse pepers, ook wel Madame Jeanette genoemd, zijn toch wel iets pittiger en heter dan wat de Nederlanders aan scherpe ingrediënten kennen.

Mocht je niet zo vaak echt scherp eten, is het misschien raadzaam één van de andere Sambal recepten te gebruiken.

Surinaamse Sambal

Ingrediënten

  • 500 gram Surinaamse pepers – Madame Jeanette.
  • 2 grote uien.
  • 3 knoflooktenen.
  • 2 eetlepels suiker.
  • 2 verse citroenen.
  • 2 eetlepels azijn.
  • Snufje zout, ongeveer anderhalve theelepel.
  • 2 eetlepels olie, bijvoorbeeld olijfolie.

Bereidingswijze

Uien en pepers schoonmaken, in kleinere stukken snijden, en samen in de keukenmachine fijn hakken.

Pers de citroenen. Een tip daarbij is de citroenen eventjes in de magnetron te verwarmen (lauwwarm). Zo zijn de citroenen makkelijker te persen, en bij het persen krijg je meer sap.

Doe zout, citroensap, suiker, azijn en de olijfolie bij de fijngehakte pepers en uien, en meng het geheel goed door elkaar.

Nu is de Surinaamse Sambal klaar voor gebruik.

Surinaamse Sambal bewaren
Afhankelijk van de hoeveelheid Surinaamse Sambal die je per maaltijd gebruikt, blijft er vaak toch wel veel over.

Dit kun je invriezen, maar nog beter in potten bewaren. Een soort inmaken zullen we maar zeggen.

Surinaamse Sambal, kun je in pot nog wel een aantal weken goed houden op een koele plek, bijvoorbeeld in de koelkast.

En je kunt het rustig bij allerlei gerechten gebruiken.

Lekker bij vleesgerechten, natuurlijk bij de Surinaamse nasi. Eigenlijk overal waar je ook wat pittigs aan tafel wilt gebruiken.

En tip nog, besmeer een boterham met pindakaas, en een klein beetje Surinaamse Sambal er over.

Eet Smakelijk!