Chinese Chilisaus
Sambal

Chinese Chilisaus

Chinese chilisaus heeft een geheel andere smaak dan de zoete chilisaus die je in flessen of potten in de supermarkt kunt kopen.

Deze chilisaus is wat scherper, en lijkt meer op sambal dan eigenlijk op de zoete chilisaus. Maar deze saus past niet alleen bij Chinese of Indonesische gerechten, maar is ook erg lekker bij bijvoorbeeld stamppot boerenkool en andere Nederlandse gerechten.

Bovendien kun je helemaal zelf bepalen hoe dik of hoe dun je de saus wilt hebben. Of liever gezegd, of de ingrediënten fijn gemalen moeten worden of niet.

Recept Chinese chilisaus

Je kunt er voor kiezen de saus wat scherper of zoeter te maken

Gang Bijgerecht
Keuken Chinees
Keyword chilisaus
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 11 kcal

Ingrediënten

 • 1 Kilo Scherpe Sichuan pepers, die je soms bij de supermarkt ziet liggen, of anders bij een Chinese toko kunt kopen
 • 50 Milliliter Droge sherry
 • 6 Teentjes Knoflook
 • 100 Milliliter Chinese sojasaus
 • 150 Gram Zwarte bonen uit blik of gedroogd. Gedroogd moet je de bonen wel eerst koken zodat deze zacht worden
 • 1,5 Theelepel Zout

Bereiding

 1. Mocht je gedroogde zwarte bonen willen gebruiken deze nu eerst koken. Anders moet je de zwarte bonen eerst goed laten uitlekken.

 2. Het steeltje en uiteinde van de pepers snijden. Als je het wat minder scherp wilt, kun je ook de zaadlijsten en het zaad verwijderen.

 3. De teentjes knoflook schoonmaken.

 4. Hak in een keukenmachine de pepers en de teentjes knoflook fijn malen.

 5. Voeg de Chinese sojasaus toe, en de zwarte bonen. Zout naar smaak toevoegen, de sherry toevoegen, en de saus fijn malen.

 6. Natuurlijk kun je de Chinese chilisaus meteen gebruiken, maar je kunt de saus ook in potjes bewaren voor later gebruik. In de koelkast blijft de saus enkele dagen goed.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Deel ons op social media