Indonesische rendang, een gerecht dat in 2011 werd gekozen tot het lekkerste gerecht ter wereld door CNN. Dat moet dus wel een bijzonder gerecht zijn.
Het is een stoofgerecht dat zo lekker is dat je haast blijft eten. Maak dus vooral ook genoeg.
Toch is de smaak van deze zelf gemaakte rendang heel wat voller en lekkerder dan de versie die je haast in iedere supermarkt in een kant en klare versie kunt kopen.

Recept Indonesische rendang
Een heerlijk Indonesisch gerecht.
Ingrediënten
Voor de Rendang
- 2 Kilo Runderstoofvlees
- 4 Stengels Citroengras
- 8 Bladeren Verse Indonesische laurier
- 10 Limoenbladen
- 2 Blikjes Kokosmelk
Voor de boemboe
- 12 Keminienoten
- Groot stuk Laos
- Groot stuk Gember
- 4 Theelepels Komijnzaad
- 4 Theelepels Korianderzaad
- 2 Eetlepels Koenjit
- 12 Teentjes Knoflook
- 2 Eetlepels Trasi
- 8 Sjalotjes
- Stukje Tamarinde
- 10 Gedroogde Spaanse pepers.
Bereiding
Snij het vlees in stukken.
Rooster in een droge wok of koekenpan zonder olie of boter, de komijnzaadjes en de korianderzaadjes. Dit heeft slechts een minuut nodig.
Plet vervolgens de zaadjes in een vijzel of keukenmachine totdat een poeder ontstaat.
De pepers in heet water weken.
De gember, de koenjit, de knoflook, de sjalotjes en de laos schoon maken, en in kleine stukjes snijden.
Doe alles in de keukenmachine of in een vijzel, en begin met de knoflook. Doe er een flinke snuf zout bij en wat olie, en voeg de ingrediënten stuk voor stuk toe. Maal alles tot een mooie pasta.
Voeg nu de keminienoten en de trassi toe.
Snij de pepers in stukjes, en voeg deze aan de pasta toe. Weer malen tot er weer een mooie pasta ontstaat.
Doe wat olie in stoofpan en voeg de pasta toe. Bak de pasta ongeveer 5 minuten. Nu nog het vlees toevoegen, en bakken totdat het vlees een mooie bruine kleur krijgt. Wel blijven roeren. Eventueel een beetje water toevoegen.
Nu 1 blik kokosmelk toevoegen, en goed doorroeren. Zet het vuur laag.
Snij een centimeter van de onderkant van het citroengras, en verwijder de buitenste bladeren en het citroengras.
Snij het witte gedeelte er af. Plet het witte gedeelte van het citroengras. Voeg citroengras, het salemblad, en de limoenbladeren aan het vlees toe.
Nu laten we het vlees 90 minuten inkoken op een zacht vuur.
Het meeste vocht zal na 90 minuten verdwenen zijn. Het tweede blik kokosmelk toevoegen, en het mengsel nog 150 minuten op een zacht vuur laten pruttelen.
Als de rendang na al die tijd wat te droog is geworden kun je nog wat water of kokosmelk toevoegen.
Haal als laatst het citroengras, de salembladeren, en de laos uit de pan.
Het gerecht kan nu geserveerd worden, bijvoorbeeld met witte rijst.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.