Sambal goreng boontjes zijn een verfrissende variatie op de Nederlandse gekookte bonen met aardappelen en vlees. En dat komt niet doordat er aan dit gerecht toch wel een ietwat scherpe smaak zit.
Je kunt het eigenlijk ook niet meer met elkaar vergelijken.
Het gerecht pas overigens prima bij hete kip, en witte rijst. Maar het kan natuurlijk ook klaargemaakt worden als je een complete rijsttafel op tafel wilt zetten.

Recept Sambal goreng boontjes
Iets anders dan Nederlands gekookte bonen.
Ingrediënten
- 750 Gram Verse sperziebonen, of eventueel buiten het seizoen voor bonen, een pak uit de diepvries of uit blik
- 3 Eetlepels Zonnebloemolie
- 2 Teentjes Knoflook
- 1 Ui
- 3 Eetlepels Ketjap manis
- 1 Eetlepel Sambal. Uit een potje, of nog beter zelf gemaakt
- 1 Theelepel Gemberpoeder of Djahé
- 1 Theelepel Gemalen laos
- 1 Stengel Citroengras
- 50 Gram Santen
- 100 Milliliter Water
Bereiding
Als je verse sperziebonen hebt moet je deze eerst schoon maken, en wassen. Behalve de bonen uit blik, moet je de bonen ongeveer 6 minuten laten koken totdat de sperziebonen beetgaar zijn.
De bonen laten uitlekken in een vergiet.
Ui en knoflook schoonmaken. Ui snipperen en de teentjes knoflook fijn hakken.
Olie in een wok of koekenpan verhitten en hierin de knoflook en de ui fruiten.
Na een paar minuten de ketjap, de sambal, het gemberpoeder en de laos er doorheen roeren.
Stengel citroengras in grote stukken snijden.
Citroengras, de santen en het water toevoegen, en weer goed door elkaar roeren.
Breng het mengsel langzaam aan de kook, en breng het op smaak met wat zout en eventueel met wat peper.
Doe de sperziebonen bij het mengsel, en meng alles goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even gedurende 2 tot 3 minuten.
Voor het serveren de stukken citroengras verwijderen. Deze stukken citroengras zijn eigenlijk bedoeld om smaak af te geven aan het gerecht, en kunnen eigenlijk niet gegeten worden.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.