Sambal Badjak
Sambal

Sambal Badjak en Oelek

Je hoort vaak de termen Sambal Oelek en Sambal Badjak.

Oelek is de standaardversie. Een mengsel dat gestampt wordt in een vijzel, en dat kan bestaan uit allerlei verschillende ingrediënten. Vaak weer per plaats verschillend, maar in ieder geval met chilipepers en zout.

Sambal Badjak is een pikante en vaak kruidige Sambal. Soms zelfs wel echt pittig.

Beide soorten kun je gebruiken bij allerlei verschillende gerechten uit de Indonesische en Surinaamse keuken, maar ook bij typisch Hollandse gerechten. Afhankelijk van wat je zelf graag eet.

De Sambal Badjak wordt overigens ook regelmatig gebruikt in een saus, bij vleesgerechten, maar wordt ook gebruikt in soepen.

Aan de Badjak zit vaak ook een wat zoetige smaak, door de rode pepers en de stukjes ui. En vaak lang niet zo scherp dan je zou verwachten, wat overigens komt door het gebruik van fijngehakte uien, die de sterke en pittige smaak van chilipepers wat vervlakken.

Sambal van de Chinees

De Sambal die je vaak bij de Chinees krijgt, in kleine zakjes, is meestal een soort Sambal Oelek, en dus niet de Sambal Badjak. Hoewel deze laatste soort vaak door mensen lekkerder gevonden wordt, en eigenlijk ook beter, door de zoetigheid, bij diverse andere (vlees)gerechten past.

Er zit dus wel degelijk een verschil tussen Oelek en Badjak, en dat komt dus door de verschillende ingrediënten, die een andere smaak naar boven laten komen.

Die smaak wordt bij de Sambal Oelek nog versterkt door de toevoeging van zout. Zout versterkt immers de smaak, maar is niet ltijd even gezond..

De meest gegeten versie in Nederland is de Sambal Oelek. Die krijg je bij de Chinees, kan je in de supermarkt kopen in potjes, en in feite het recept voor Sambal maken is een recept voor Sambal Oelek.

Wil je de Badjak uitproberen, voeg dan aan het recept 10 Kemirinoten toe, alsmede een theelepel Laospoeder, 125 ml Tamarindesaus, 2 stengels citroengras, 2 eetlepels Sojasaus, en gebruik in ieder geval ook de Garnalenpasta. Het zout kan je weglaten. Vanzelfsprekend ook weer goed fijnhakken met de keukenmachine.

Je ziet dat deze versie wel wat meer werk is.