Sambal Badjak
Sambal

Sambal Badjak en Oelek

Je hoort vaak de termen Sambal Oelek en Sambal Badjak.

Oelek is de standaardversie. Een mengsel dat gestampt wordt in een vijzel, en dat kan bestaan uit allerlei verschillende ingrediënten. Vaak weer per plaats verschillend, maar in ieder geval met chilipepers en zout.

Sambal Badjak is een pikante en vaak kruidige Sambal. Soms zelfs wel echt pittig.

Beide soorten kun je gebruiken bij allerlei verschillende gerechten uit de Indonesische en Surinaamse keuken, maar ook bij typisch Hollandse gerechten. Afhankelijk van wat je zelf graag eet.

De Sambal Badjak wordt overigens ook regelmatig gebruikt in een saus, bij vleesgerechten, maar wordt ook gebruikt in soepen.

Aan de Badjak zit vaak ook een wat zoetige smaak, door de rode pepers en de stukjes ui. En vaak lang niet zo scherp dan je zou verwachten, wat overigens komt door het gebruik van fijngehakte uien, die de sterke en pittige smaak van chilipepers wat vervlakken.

Recept Sambal Oelek

Ben je op zoek naar een manier om wat extra pit aan je gerechten toe te voegen? Probeer dan eens zelfgemaakte sambal oelek.
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Keyword Sambal Oelek
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 21 kcal

Ingrediënten

  • 250 gram rode chilipepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel witte azijn of limoensap

Bereiding

  1. Was de chilipepers goed en verwijder de steeltjes. Als je een iets minder pittige sambal wilt, kun je ook de zaadjes verwijderen.
  2. Doe de chilipepers, knoflook, zout en azijn in een blender of keukenmachine. Mix tot je een grove pasta hebt.
  3. Doe de chili pasta in een pan en kook het op een laag vuur gedurende ongeveer 10 minuten, of tot het mengsel de gewenste dikte heeft bereikt. Roer regelmatig om te voorkomen dat de sambal aan de bodem van de pan blijft plakken.
  4. Laat de sambal volledig afkoelen. Bewaar het vervolgens in een schone, gesteriliseerde weckpot in de koelkast.

Sambal van de Chinees

De Sambal die je vaak bij de Chinees krijgt, in kleine zakjes, is meestal een soort Sambal Oelek, en dus niet de Sambal Badjak. Hoewel deze laatste soort vaak door mensen lekkerder gevonden wordt, en eigenlijk ook beter, door de zoetigheid, bij diverse andere (vlees)gerechten past.

Er zit dus wel degelijk een verschil tussen Oelek en Badjak, en dat komt dus door de verschillende ingrediënten, die een andere smaak naar boven laten komen.

Die smaak wordt bij de Sambal Oelek nog versterkt door de toevoeging van zout. Zout versterkt immers de smaak, maar is niet ltijd even gezond..

De meest gegeten versie in Nederland is de Sambal Oelek. Die krijg je bij de Chinees, kan je in de supermarkt kopen in potjes, en in feite het recept voor Sambal maken is een recept voor Sambal Oelek.

Wil je de Badjak uitproberen, voeg dan aan het recept 10 Kemirinoten toe, alsmede een theelepel Laospoeder, 125 ml Tamarindesaus, 2 stengels citroengras, 2 eetlepels Sojasaus, en gebruik in ieder geval ook de Garnalenpasta. Het zout kan je weglaten. Vanzelfsprekend ook weer goed fijnhakken met de keukenmachine.

Je ziet dat deze versie wel wat meer werk is.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Deel ons op social media