Sambal

Sambal maken

Zelf Sambal maken lijkt misschien wel heel erg moeilijk, althans dat denken de meesten. En dat is ook de hoofdreden dat de meeste mensen gewoon sambal kant en klaar kopen in de winkel. Het is vast niet alleen erg moeilijk, het gaat ook lang duren, en een potje kopen is ook veel goedkoper. Zo wordt althans vaak gedacht.

Dat mag allemaal wel zo zijn, gemak dient immers de mens immers, maar als je zelf sambal gaat maken zul je merken dat dit zelfgemaakte pas echt een smaakexplosie is die door geen enkele kant en klare versie te evenaren valt.

Het zelf maken van sambal is bovendien leuk, erg makkelijk, en juist veel goedkoper dan zo’n kant en klaar potje kopen.

Makkelijk, en al helemaal met de keukenmachine. Het neemt niet meer dan een half uur in beslag, en daarna heb je, afhankelijk van de hoeveelheid, een paar potten sambal die met gemak enkele weken goed blijven in de koelkast.

Het hangt natuurlijk wel af van het recept dat je gaat gebruiken, en de pepers die je daarvoor wilt gebruiken.

Want er zijn nogal wat verschillende soorten peper, en de heetheid van de sambal hangt natuurlijk daar ook van af.

Daarom moet je, zeker niet als je niet zo vaak sambal eet, zomaar de eerste de beste peper in de winkel kopen. Sommige zijn zo heet dat de smaakexplosie wel eens kan omslaan in een erg onprettig gevoel in mond en maag.

Zelf Sambal maken

Zelf maken is veel lekkerder.

Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Keyword sambal
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 223 kcal

Ingrediënten

  • 300 Gram Rode pepers
  • 5 Kleine sjalotten, maar kleine uien kan natuurlijk ook
  • 5 Teentjes Knoflook
  • 2 Eetlepels Suiker
  • 2 Theelepels Trassi, of Garnalenpasta
  • Snufje Zout
  • Olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie

Bereiding

  1. Pepers wassen, schoonmaken, en grof in stukken hakken. In de keukenmachine doen, samen met de vijf knoflooktenen, en de sjalotten die ook grof gesneden zijn.

  2. De andere ingrediënten ook in de keukenmachine doen.

  3. Alles fijn hakken met de keukenmachine, totdat er geen grote stukken meer zichtbaar zijn.

  4. Olie in de koekenpan doen, en heet laten worden, de fijnhakte Sambal even vijf minuten bij doorroeren laten smoren of bakken.

  5. Zelf Sambal maken en in leuke glazen potten bewaren, maakt het nog leuker. Want meestal maak je toch te veel.

  6. Mits je geen heel groot gezin hebt, of veel eters krijgt, is de hoeveelheid te veel om ineens op te maken.

  7. Als je dus leuke glazen potjes hebt, kun je de warme Sambal ook in deze glazen potjes doen, de randen goed schoonmaken, de deksel er op draaien, en de potjes op de kop met de deksel naar beneden op bijvoorbeeld een hittebestendige ondergrond plaatsen.

  8. Als de potjes afgekoeld zijn, kun je deze nog geruime tijd bewaren.

Opmerkingen – Tips

De Trassi, of Garnalenpasta kun je eventueel weglaten als je deze smaak niet kunt waarderen.

Bij de pepers kun je de scherpte natuurlijk zelf bepalen. Alle rode pepers zijn goed, mild of ultrascherp. Maak het zoals je het zelf lekker zult vinden.

Recepten en mogelijkheden om te gebruiken

Als je dit bijgerecht helemaal zelf kunt maken, dan gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open. Niet alleen is de zelfgemaakte sambal vele malen lekkerder dan uit pot of blik, je kunt het ook nog eens bij heel veel lekkere gerechten gebruiken.

Niet alleen bij gerechten uit de Indonesische of Indische keuken, maar bijvoorbeeld ook bij een broodje hamburger, bijzonder lekker bij de hutspot, en ga zo maar door.

Hoewel natuurlijk sambal wel heel goed bij de bami of nasi goreng past, bij nasi lemak, en bij tal van andere gerechten uit Indonesië en Suriname. Want ook in dit land kent men een eigen versie, en deze Surinaamse sambal is ook overheerlijk.

Je zult bemerken dat je, als je dit voor de eerste keer zelf hebt gemaakt dat je steeds vaker iets lekkers gaat koken, alleen al om weer sambal te kunnen maken.

Nasi LEmak

Een erg lekker gerecht is overigens sambalboontjes. En dat is natuurlijk heel wat anders dan gewone gekookte sperziebonen met gekookte aardappelen.

Enkele tips

  1. De heetheid van de pepers wordt uitgedrukt in scovile. Vaak staat bij de pepers op het bordje met land van herkomst en dergelijk. Enekele zeer hete pepers zijn bijvoorbeeld de trinidad scorpions en de carolina reapers. Deze twee soorten kunnen tot wel 1.000.000 a 2.000.000 scovile gaan. De normale pepers die je in de supermarkt kunt kopen hebben beduidend minder scovile.
  2. Er bestaat ook een groene versie, de sambal idjo Padang. Deze wordt gemaakt van groenen pepers, en is ook behoorlijk heet. Vrij vertaald is de naam dan ook “groene hete sambal”.
  3. Ga voor het kopen van de pepers naar een specialist, groenteboer of toko. Deze hebben veel meer keuze, ook wat het aantal scovile betreft.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Deel ons op social media