Indonesische tomatensambal is, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van al dan niet verse tomaten. Je kunt er vanzelfsprekend ook zongedroogde tomaten voor gebruiken.
Je kunt daarbij bij dit recept ook zelf een beetje kiezen of je de tomaten kleiner wilt hebben, of gemalen, of juist wat grover gesneden.
Deze sambal kun je nagenoeg bij ieder ander gerecht eten als smaakmaker, maar het is buitengewoon lekker bij nasi goreng. En dan vooral als je het niet al te scherp maakt, en de tomaten wat minder klein hebt gesneden. Dan is het eigenlijk een soort tomatensalade, en dat past helemaal goed bij rijstgerechten.

Recept Indonesische tomatensambal
Een heerlijk bijgerecht.
Ingrediënten
- 10 Rode Spaanse pepers
- 2 Uien
- 6 Teentjes Knoflook
- 6 Rode rawit pepers, verkrijgbaar bij de toko of betere supermarkten
- 1 Centimeter Verse Gember
- Verse Laos
- Klein beetje trassi, niet meer dan een mespuntj
- 4 Rijpe tomaten
- Zonnebloemolie
- 1 Citroengrasstengel
- 3 Indisch limoemblad, c.q. daun djeroek poeroet
- Zout en suiker naar smaak
Bereiding
De uien en de knoflook schoonmaken, en fijn hakken. De laos en de gember mogen grof gehakt worden.
Alles in een keukenmachine doen en malen, samen met de trassi. Als het een pasta wordt is het goed.
Maak de tomaten schoon en verwijder hard stukken en zaadjes. Snij de tomaten in stukjes, en kneus het citroengras.
In een koekenpan of wok een scheutjes zonnebloemolie verhitten en het mengsel een paar minuten bakken.
Roer de tomaten erdoor, het citroengras en het limoenblad, en laat dit ongeveer 10 minuten bakken, totdat de tomaten zacht zijn en het vocht bijna verdampt is.
Citroengras en het limoenblad uit de pan halen, en het mengsel op smaak brengen met peper en zout.
Doe er ook een snufje suiker door, wat de smaak ten goede zal komen. Zeker als de smaak een beetje te heet is geworden.
Je kunt de sambal nu warm gebruiken, maar ook koud laten worden om bijvoorbeeld in potten te bewaren.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.