Mayonaise is één van de meest populairste sauzen ter wereld, en dus daardoor ook één van de meest gegeten sauzen ter wereld.
De meesten mensen kopen deze saus gewoon in de supermarkt, maar je kunt het zelf ook heel gemakkelijk maken.
Zelfgemaakt is meestal veel lekkerder, en vaak ook veel gezonder dan de kant en klare uit de winkel. Dat komt doordat je zelf kunt bepalen hoeveel suiker je in de saus stopt.
In veel kant en klare mayonaise zit behoorlijk wat suiker in de saus, omdat de suiker er voor zorgt dat we dit lekkerder vinden. Maar je zult merken bij de zelf gemaakte versie dat deze nog veel lekkerder kan zijn.
Mayonaise die je zelf maakt, bewaar je in de koelkast, en is maximaal 2 tot 3 houdbaar. Want er zitten natuurlijk geen stoffen in die het langer houdbaar maken, dit in tegenstelling tot kant en klare mayonaise uit de supermarkt.
Deze saus wordt in Nederland het meest bij patat gegeten.
Eventueel kun je onderstaand recept nog uitbreiden, door er verse kruiden aan toe te voegen, of er een fijn gesneden knoflookteentje door te roeren.

Recept Mayonaise
Ingrediënten
- 1 Ei
- 1 Theelepel Azijn
- 250 Milliliter Zonnebloem olie
- 1 Snufje Zout
- 1 Snufje Peper
- 1 Eetlepel Mosterd
Bereiding
- Zorg dat het ei en de olie altijd op kamertemperatuur zijn, als ze te koud zijn bindt de mayonaise niet.
- Breek het ei en vervolgens scheiden in eigeel en eiwit.
- Doe dan het eigeel in de kom, het eiwit heb je niet langer meer nodig en kan je misschien voor een andere recept gebruiken.
- Voeg de azijn en mosterd toe aan de kom, meng het goed met het eigeel.
- Het eigeel zorgt ervoor, dat de ingredienten zich goed gaan binden.
- Schenk druppelsgewijs, dus druppel voor druppel, de olie in de kom en roer goed door met een garde.
- Het is erg belangrijk dat de olie goed wordt opgenomen, hierdoor krijg je een romige en dikke mayonaise
- Breng de saus opsmaak met peper en zout.
Ben je in het bezit van een staafmixer, kun je ook een supersnelle mayonaise maken.
Je gebruikt hiervoor dezelfde ingredienten, zoals hierboven staat beschreven.
Neem de maatbeker van je staafmixer, breek het ei erin.
Bij deze methode hoef je het ei niet te splitzen.
Voeg het azijn,zout,peper,mosterd en giet de olie erin een keer bij.
Plaats de staafmixer op de bodem van de maatbeker, mix voor een aantal seconden op de bodem.
Haal dan de staafmixer langzaam omhoog, herhaal dit een paar keer.
Roer de saus daarna nog een keer goed door, zodat eventuele achtergebleven olie goed wordt openomen.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.