Oestersaus komt voor in de Aziatische keuken. Het geeft een heerlijke smaak aan vlees, vis, en groenten.
De saus is per ongeluk ontstaan.
Een man met de naam Lee Kum Sheung, had in het zuidwesten van China een eetkraampje waar hij gekookte oesters verkocht.
Toen hij een keer was afgeleid, liet hij de oesters te lang doorkoken
Er ontstond een dikke bruine saus, met een heerlijk aroma. en zo werd de oestersaus geboren.
Misschien herkende je de naam Lee Kum.
Mr sheung startte zijn eigen label, met oestersaus genaamd Lee Kum Lee.
Deze saus wordt wereldwijd verkocht, en kan je bijna in elke supermarkt, of toko, kopen.
Hieronder een recept voor oestersaus, om zelf te maken.
Maar de waarheid is, dat je deze saus eigenlijk helemaal niet zelf moet maken.
Het haalt het gewoon niet bij de commerciële saus uit een flesje, de smaak is totaal anders.
Ook de geur van de saus, als je hem gaat koken, is heel intens en stinkt door heel je huis.
Deuren en ramen openzetten is dan ook geen slecht idee.

Recept Oestersaus
Ingrediënten
- 16 Oesters
- 650 Milliliter Cherry
- 2 Eetlepels Zout
- ½ Theelepel Cayennepeper
- 2 Ansjovis visfilets
Bereiding
- Open de oesters, en vang het vocht op.
- Een oester kan je het beste openen met een oestermes.
- Heb je die niet in huis, kun je ze ook openen met een platte schroevendraaier.
- Plaats de oester met de bolle kant op het aanrecht, met de schroevendraaier prik je tussen de boven en onderschelp.
- Draai een kwartslag, zo wip je de oester los.
- Hak de oesters en anchovies fijn, je kunt hiervoor ook de keukenmachine gebruiken.
- Doe dit in een pan met het vocht ,zout, cayennepeper en de cherry.
- Breng het aan de kook, schep het schuim af, en breng het opnieuw aan de kook en laat daarna 20 minuten zachtjes pruttelen
- Zeef de saus en doe het in een flesje of potje, je kunt de saus ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.