Ketchup
Andere Sauzen

Ketchup

Ketchup, maar waarom zou je zelf verse ketchup maken, terwijl er in de supermarkt diverse soorten te koop zijn, en ook nog eens ander tomatensauzen?

Het klinkt misschien wat oubollig, maar als je zelf ketchup maakt is de smaak vele malen beter, maar dan kun je pas proeven als je deze geliefde saus zelf maakt.

Een bijkomend voordeel is de hoeveelheid suiker die in de saus gebruikt wordt. Want vaak is er veel suiker toegevoegd in de ketchup die je in de winkel koopt.

Bij het onderstaande recept wordt ook suiker gebruikt, basterdsuiker in dit geval, maar de hoeveelheid is al minder. En wil je dit verder verlangen kun je zelf experimenteren totdat de smaak goed is, maar de hoeveelheid suiker minder.

Recept Ketchup

De populairste saus in Nederland, naast mayonaise.
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans
Keyword Ketchup
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 1 uur 15 minuten
Totale Tijd 1 uur 30 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorie├źn 111 kcal

Ingredi├źnten

  • 1 Rode ui
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 600 Gram Rijpe Tomaten
  • 75 Milliliter Tomatenpuree
  • 100 Gram Basterdsuiker
  • 60 Milliliter Rode wijnazijn
  • Zeezout
  • Olijfolie
  • Gemalen zwarte peper
  • Chilipoeder

Bereiding

  1. Ui en knoflook schoonmaken en fijn snijden.
  2. De tomaten in stukken snijden.
  3. Doe een ruime hoeveelheid olijfolie in een grote pan, en verhit dit.
  4. Fruit de ui 5 minuten, voeg daarna de knoflook toe en fruit deze 2 minuten mee.
  5. Vuur verlagen en de tomaten toevoegen, samen met de tomatenpuree, de basterdsuiker, een snufje zout, het chilipoeder, en de rode wijnazijn.
  6. Doorroeren en op een zacht vuur een uur laten koken.
  7. Pureer de saus met een staafmixer.
  8. Proeven en eventueel op smaak brengen met zwarte peper en wat zout.

De saus is afgesloten in een bakje of fles 2 weken houdbaar in de koelkast.