Zoete chilisaus heeft het goede van twee kanten. Een beetje zoet en een beetje scherp We moeten er wel bij vertellen dat er meerdere soorten zijn, van een beetje scherp tot best wel behoorlijk scherp.
Maar het zoete blijft eigenlijk bij iedere variant een heerlijke ondertoon in de smaak.
Van oorsprong natuurlijk een saus die goed past bij verschillende Aziatische recepten, maar tegenwoordig ook steeds meer bij Hollandse gerechten gebruikt wordt, van patat, via Hamburger, tot zelfs bij de boerenkool.
Een saus ook die je vanzelfsprekend gewoon in de meeste supermarkten kunt kopen, maar zelf gemaakt nog lekkerder is, en waar je zelf kunt bepalen hoe scherp en hoe zoet de saus moet worden.
Voor de tomatenpulp die we gebruiken kun je kant en klare pulp gebruiken, maar je kunt de tomaten ook zelf fijn hakken.

Recept Zoete chilisaus
Ingrediënten
- 150 Gram Rode en groene pepers
- 4 Centimeter Verse gember
- 6 Teentjes Knoflook
- Zout en peper
- 425 Milliliter Tomatenpulp
- 350 Milliliter Natuurazijn
- 500 Gram Kristalsuiker
Bereiding
- De pepers schoonmaken en grof snijden.
- Gember schillen en in kleine stukjes snijden.
- Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
- De stukjes peper, gember, knoflook, en het zout in een keukenmachine doen.
- Maal het geheel tot een pasta.
- Voeg de tomatenpulp erbij en doe het samen met de suiker in een pan. Breng het eventueel met wat peper en zout op smaak.
- Aan de kook brengen en ongeveer 1,5 uur op een laag vuur laten koken, waarbij je de saus regelmatig moet roeren.
- Pan van het vuur nemen en de saus in glazen gieten, of af laten koelen en gebruiken.
- Heb je het in glazen gegoten de deksel erop draaien en de glazen ondersteboven tien minuten laten staan.
- Omdraaien en helemaal laten afkoelen.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.