Piccalilly maken
Andere Sauzen

Piccalilly maken

Piccalilly maken kan best wel een keer leuk zijn, hoewel je dit natuurlijk ook gewoon kant en klaar in de supermarkt kunt kopen. Je kunt de piccalilly ook best wel lang bewaren en het is natuurlijk ook nog erg smakelijk als je het zelf maakt.

Piccalilly wordt in België ook wel eens pickles genoemd, en wat je ook nog moet weten is dat piccalilly eigenlijk een mengsel uit ingelegde groenten is.

Voor de piccalilly worden groenten zoals augurk, zilverui, bloemkool, wortel, en knolselderij gebruikt.

De groente wordt bij dit gerecht in een zuur mengsel uit azijn en mosterd gelegd, hierdoor krijg je een frisse smaak.

Piccalilly is van oorsprong Engels en wordt meestal bij bonen en stamppotten gegeten, maar je kunt het natuurlijk ook op een stuk brood eten.

De fel-gele kleur van de piccalilly komt van de kurkuma die ook in dit gerecht verwerkt wordt.

Recept piccalilly

Het recept voor piccalilly is voldoende voor 2 gesteriliseerde potten van ongeveer 500 milliliter.
Gang Bijgerecht
Keuken Brits
Keyword Piccalilly maken
Voorbereidingstijd 25 minuten
Kooktijd 5 minuten
Wachttijd 4 uren
Totale Tijd 4 uren 30 minuten
Geschikt voor 2 Potten
Calorieën 52 kcal

Ingrediënten

  • 500 a 600 Gram groente zoals bloemkool wortel, pastinaak, meiknol, paprika, venkel, ui, mini-maïs of radijsjes
  • 2 Theelepels mosterdpoeder
  • 1 Theelepel korianderzaadjes
  • 2 Theelepels mosterdzaadjes
  • 1/2 Theelepel kurkuma
  • 1/2 Theelepel kerrie
  • 3 Eetlepels bloem
  • 500 Milliliter witte wijnazijn
  • 200 Gram rietsuiker
  • 2 Laurierblaadjes
  • Zout en peper
  • 2 gesteriliseerde weckpotten van 500 milliliter

Bereiding

  1. Om de piccalilly te bereiden, beginnen we met het schoon maken van de groenten. Was het groenten onder koud water uit de kraan af, snij de groente dan in kleine blokjes.
  2. Bestrooi de groenten met wat zout. Doe de groenten in een schotel en zet deze voor ongeveer 4 uur in de koelkast.
  3. In de tussentijd kun je de mosterdpoeder, korianderzaadjes, mosterdzaadjes, kurkuma, kerrie, peper, en de bloem door elkaar heen mengen. Voeg hier 3 eetlepels witte wijnazijn bij. Roer dit zo lang om totdat je een papje krijgt.
  4. Verwarm een pan met de overgebleven witte wijnazijn, suiker, en de laurierbladeren. Breng dit langzaam aan de kook. Schep het papje wat je zonet met de kurkuma, mosterdpoeder…. gemaakt hebt erbij.
  5. Voeg de groenten toe en laat dit gedurende 2 minuten mee koken. Je kunt de groenten natuurlijk ook wat langer koken als je niet van knapperige groenten houdt.
  6. Schep de groentemix in de gesteriliseerde weckpotten, en sluit de potten goed af met de deksel. Deze kun je nu het beste in de koelkast bewaren, houdbaar tot 6 weken.