Vinaigrette
Dressing - dipsaus

Vinaigrette

Vinaigrette is meer dan alleen een dressing; het is een smaakexplosie die elke salade kan transformeren van gewoon naar buitengewoon. Dit veelzijdige mengsel van olie en azijn, aangevuld met diverse smaakmakers, is niet alleen overheerlijk, maar ook nog eens ontzettend makkelijk zelf te maken.

Vinaigrette is een emulsie van olie en azijn, aangevuld met zout, peper en diverse andere smaakmakers. Het is een klassieke dressing die je salades niet alleen een zure en olieachtige smaak geeft, maar ook een extra laagje complexiteit en diepte.

De eerste stap in het maken is het kiezen van de juiste olie en azijn. Olijfolie is een populaire keuze vanwege zijn rijke smaak, maar je kunt ook experimenteren met andere oliën zoals walnoot- of avocado-olie. Wat azijn betreft, zijn balsamico, rode wijnazijn of appelciderazijn allemaal uitstekende opties.

Recept Vinaigrette

Vinaigrette is een onmisbare dressing in de keuken, die je salades, gegrilde groenten en zelfs vlees een heerlijke smaakboost kan geven. Het mooie is dat je er eindeloos mee kunt variëren.Het volgende recept is voor de klassieke Franse Vinaigrette, maar er zijn natiúurlijk meer mogelijkheden.
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Keyword Vinaigrette
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 0 minuten
Totale Tijd 15 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 449 kcal

Ingrediënten

  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 fijngehakt teentje knoflook optioneel

Bereiding

  1. Doe de azijn, mosterd, knoflook (indien gebruikt), zout en peper in een kom.
  2. Klop deze ingrediënten samen tot alles goed gemengd is.
  3. Voeg al kloppend langzaam de olijfolie toe tot het dikker wordt en goed gemengd is.

Variaties

Je kunt experimenteren met verschillende oliën, azijnen, en smaakmakers om je eigen variaties op deze klassieke vinaigrette te maken.

Houdbaarheid en bewaren

Zelfgemaakte vinaigrette kan in de koelkast bewaard worden voor ongeveer 1 tot 2 weken. Zorg ervoor dat je het in een afgesloten fles of pot bewaart.

Omdat een het een emulsie is, kan hij scheiden als hij een tijdje staat. Zorg ervoor dat je het goed opschenkt voordat je hem gebruikt.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Deel ons op social media