Rode wijnsaus
Andere Sauzen

Rode wijnsaus

Rode wijnsaus is een wat luxere saus dan bijvoorbeeld mayonaise of ketchup, en wordt normaal gesproken geserveerd bij verschillende vleesrecepten.

De saus is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken, maar kan niet van iedere soort wijn gemaakt worden.

Vanzelfsprekend heb je rode wijn nodig, en bij voorkeur een volle rode wijn. Bijvoorbeeld een Bourgogne of een wijn uit de Bordeauxstreek.

Neem je een wat zachtere wijn, zoals bijvoorbeeld een Beaujolais, kan de saus wat minder vol smaken, en dus minder naar rode wijn smaken.

Dat wil niet zeggen dat deze wijnen niet gebruikt kunnen worden, maar de smaak zal minder zijn.

Basisrecept Rode wijnsaus

Een heerlijke volle saus die vooral bij vlees erg lekker kan zijn.
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Keyword Rode wijnsaus
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorie├źn 127 kcal

Ingredi├źnten

  • 1 Teentje Knoflook
  • 2 Sjalotjes
  • 1 Gedroogde laurierblaadje
  • 380 Milliliter Vleesfond
  • 400 Milliliter Volle rode wijn
  • 2 Takjes Verse tijm
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 100 Gram Ijskoude ongezouten roomboter

Bereiding

  1. Knoflook en de sjalotjes schoonmaken, en fijn snijden.
  2. Haal de blaadjes tijm van de steeltjes, en hal dit vervolgens fijn.
  3. Doe wat olijfolie in een pan en fruit hierin de fijn gesneden sjalotjes.
  4. Voeg de knoflook, de tijm. en het laurierblaadje toe.
  5. Schenk voorzichtig de vleesfond en de rode wijn erbij, en breng het aan de kook.
  6. Laat het gedurende 15 tot 20 minuten zachtjes koken, totdat de helft verdampt is en de saus wat is ingedikt.
  7. Opnieuw verhitten tot aan het kookpunt en naar smaak wat peper en zout erdoor roeren.
  8. Snij de roomboter in stukjes.
  9. Neem de pan van het vuur en klop met een garde de stukjes boter beetje bij beetje door de saus. Zo kan de saus wat binden. Laat de saus niet meer koken anders kan de saus gaan schiften.