Rode pesto wordt in plaats van met basilicum, met gedroogde tomaten gemaakt. Typisch Italiaans zijn dan de zongedroogde tomaten die als een belangrijk gedeelte van de Italiaanse keuken kunnen worden gezien.
Je kunt natuurlijk ook gewone gedroogde tomaten gebruiken, maar de smaak is ietwat beter als de tomaten zongedroogd zijn.
Verse tomaten moet je eigenlijk niet gebruiken voor deze pesto, want dan kan de pesto erg waterig worden. Eigenlijk is dat beste wel jammer, want er zijn zulke lekkere verse tomaten te krijgen.
Deze tomaten kun je overigens allemaal drogen, zelfs anders gekleurde tomaten. Gebruik je bijvoorbeeld gele tomaten om te drogen en vervolgens om pesto te maken, wordt de pesto vanzelfsprekend niet rood maar gelig.

Recept Rode pesto
Ingrediënten
- 1 Teentje Knoflook
- Olijfolie
- Zout en peper
- 20 Gram Parmezaanse kaas
- 40 Gram Zongedroogde tomaten
- 2 Gegrilde Paprika’s
- 2 Gekraakte walnoten
- 1 Handje Basilicum
Bereiding
-
De Kaas raspen, de zongedroogde tomaten in stukken snijden, en ook de gegrilde paprika’s in stuken snijden.
-
Het teentje knoflook schoonmaken.
-
Mix en maal de tomaten, de walnoten, de paprika, de basilicum, het teentje knoflook, en de Parmezaanse kaas met een staafmixer of in een keukenmachine.
-
Ongeveer 30 milliliter olijfolie toevoegen, en nog even mixen. Wordt de pesto te droog kun je nog wat olijfolie extra toevoegen.
-
Nog op smaak brengen met zout en peper, en natuurlijk even door de pesto mengen.
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775








