Frietsaus, ook wel bekend als fritesaus of mayonaise, is een dikke, romige saus die vaak wordt gebruikt als dip voor frietjes, maar ook als basis voor saladedressings en sandwich-spreads. Het belangrijkste ingrediënt in fritesaus is meestal olie, eieren en azijn of citroensap. Er zijn veel verschillende varianten van fritesaus, waaronder traditionele mayonaise, aioli, tartaarsaus en remoulade.
Fritesaus wordt voornamelijk gebruikt als dip voor frietjes, maar het kan ook worden gebruikt als basis voor andere dipsauzen, zoals knoflooksaus en currysaus. Fritesaus wordt ook vaak gebruikt als basis voor saladedressings en sandwich-spreads. Het kan ook worden gebruikt als vervanging voor boter op broodjes en sandwiches.
Als je geen kant-en-klare fritesaus wilt kopen, is het gemakkelijk om thuis je eigen fritesaus te maken.
Daardoor kun je wat meer variatie in de saus brengen, door er bijvoorbeeld kleine stukjes ui door te mengen, een beetje cayennepeper, of wat je zelf lekker lijkt in de saus.

Recept Frietsaus.
Ingrediënten
- 1 Eidooier
- 1 Theelepel Dijonmosterd
- 1 Theelepel Azijn of citroensap
- 200 ml Olie bijv. zonnebloemolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
-
Doe de eidooier, mosterd en azijn of citroensap in een kom en klop ze goed door elkaar.
-
Voeg langzaam de olie toe terwijl je blijft kloppen. Blijf kloppen tot de olie volledig is opgenomen en de saus dik en romig is geworden.
-
Voeg zout en peper naar smaak toe en klop nog even door.
Als je van een andere smaak houdt, kun je variëren met kruiden en specerijen. Voeg bijvoorbeeld wat knoflook, paprika of kerriepoeder toe voor extra smaak.
Nu je weet wat frietsaus is, waarvoor het wordt gebruikt en hoe je het thuis kunt maken, kun je genieten van je eigen heerlijke fritesaus bij je favoriete frietjes of als dip voor groenten en andere snacks.
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775