Joppiesaus
Andere Sauzen

Joppiesaus

Joppiesaus is een Nederlandse saus. Het is een koude, gele saus die verkrijgbaar is in fastfoodrestaurants en supermarkten in heel Nederland en België.

De saus wordt meestal gegeten met friet, hamburgers of andere snacks. De saus werd ontdekt door de eigenaar van een snackbar in Glanerbrug, die zelf de bijnaam Joppie kreeg.

In het begin van de jaren 2000 werd de saus populairder. Joppiesaus is gebaseerd op plantaardige olie, water en een emulgator. Het bevat ook ui en currypoeder.

Het orginele recept wordt geheim gehouden, maar op internet zijn er inmiddels een paar recepten te vinden die de oorspronkelijke smaak heeft.

De saus wordt omder andere gemaakt door Elite Salades & Snacks in de stad Neede. Dit bedrijf heeft echter het originele recept gekocht van de snackbar in Glanerbrug en zijn de wettelijke eigenaren van de merknaam Joppiesaus.

In februari 2011 introduceerde het bekende chipsmerk Lay’s een smaak van chips genaamd Patatje Joppie. Het was de winnaar van een wedstrijd genaamd Maak je Smaak.

Het is dus een typisch Nederlands uitvinding, die je kant en klaar kunt kopen, maar via onderstaand recept ook heel simpel zeöf kunt maken. We weten weliswaar niet of dit het originele recept is, maar de smaak en de kleur zijn hetzelfde.

Recept Joppiesaus

Een heerlijke saus bij snacks of patat die je zelf bakt.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Keyword Joppiesaus
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 5 minuten
Totale Tijd 15 minuten
Calorieën 86 kcal

Ingrediënten

 • 1,5 kopje fijngesneden uien
 • 1 Kopje Mayonaise
 • 1 Kopje Ketchup
 • 1 Theelepel Azijn
 • ½ Theelepel Mosterd
 • 1,5 Theelepel Kerriepoeder
 • Peper en zout

Bereiding

 1. Bak de uien in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze glazig zijn, ongeveer 3 tot 5 minuten.
 2. Blijf een paar eetlepels water toevoegen tijdens het sauteren, zodat de uien niet branden. Daarna laten afkoelen voordat we de saus gaan maken.
 3. Klop in een kom de uien, de mayonaise, de ketchup, de azijn, de mosterd, het kerriepoeder, en breng het op smaak met zout en peper.
 4. Koel serveren en je kunt er van genieten bij elke snack die je eet.