Andere Sauzen

Tahini

Tahini, een smeuïge en romige pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes, is al eeuwenlang een geliefd ingrediënt in de keukens van het Midden-Oosten en de Middellandse Zee. Deze heerlijke pasta, die zowel hartig als zoet kan worden gebruikt, biedt niet alleen een unieke smaak en textuur, maar ook tal van gezondheidsvoordelen. Of je het nu als dip, saus, dressing of ingrediënt in zoete lekkernijen gebruikt, het voegt een onmiskenbare smaakdimensie toe aan je gerechten.

Tahini heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het wordt verondersteld te zijn ontstaan in het oude Mesopotamië, een gebied dat tegenwoordig overeenkomt met het moderne Irak en Syrië. De oude Babyloniërs gebruikten tahini als een belangrijk ingrediënt in hun gerechten.

Het verspreidde zich al snel naar andere culturen in het Midden-Oosten en de Middellandse Zee. Het werd een integraal onderdeel van de Arabische, Turkse, Griekse en Israëlische keuken. Traditioneel werd tahini voornamelijk gebruikt als dipsaus voor brood en groenten, maar tegenwoordig wordt het op veel creatievere manieren in de keuken gebruikt.

Recept Tahini

Een heerlijke smeuïge saus.
Gang Bijgerecht
Keuken Mediterraan
Keyword Tahini
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 7 minuten
Totale Tijd 22 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 595 kcal

Ingrediënten

  • 250 gram sesamzaadjes
  • 2 eetlepels neutrale olie zoals zonnebloemolie
  • Snufje zout optioneel

Bereiding

  1. Verwarm een droge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sesamzaadjes toe aan de pan en rooster ze gedurende 5 tot 7 minuten, of tot ze licht goudbruin worden. Roer regelmatig om te voorkomen dat ze verbranden.
  2. Haal de geroosterde sesamzaadjes van het vuur en laat ze afkoelen.
  3. Doe de geroosterde sesamzaadjes in een keukenmachine of blender. Voeg de neutrale olie toe en een snufje zout, indien gewenst.
  4. Maal de ingrediënten tot een gladde pasta. Dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de kracht van je keukenmachine of blender. Schraap indien nodig de zijkanten van de kom schoon.
  5. Proef de tahini en voeg indien gewenst extra zout toe naar smaak.
  6. Giet de zelfgemaakte tahini in een luchtdichte pot en bewaar deze in de koelkast. Tahini blijft ongeveer 2 tot 3 weken goed.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Deel ons op social media