Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki, of liever gezegd de Griekse tzatziki is een heerlijke en makkelijk te maken saus die je vast wel eens gegeten hebt, want de saus hoort eigenlijk standaard bij het Griekse vleesgerecht Gyros.

Maar kan vanzelfsprekend ook goed bij andere gerechten gebruikt worden, want de saus smaakt nagenoeg overal bij.

Wat wel belangrijk is, is dan je originele Griekse yoghurt gebruikt. Geen Hollandse yoghurt dus want dan wordt de saus al snel wat te zuur, en ook wat te vloeibaar.

Ook wordt er komkommer is de saus gebruikt, maar daarvoor moeten we eerst ervoor zorgen dat veel vocht uit de komkommer gehaald wordt.

Komkommer is namelijk een waterdrager, die van nature veel vocht in zich heeft opgesloten.

Recept Griekse tzatziki

Heerlijk bij gyros, maar ook bij biefstuk.
Gang Bijgerecht
Keuken Mediterraan
Keyword Griekse Tzatziki
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 100 kcal

Ingrediënten

  • Kwart Komkommer
  • 3 Takjes Verse dille
  • 2 Teentjes knoflook
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • 250 Gram Griekse yoghurt

Bereiding

  1. Was de komkommer, snij deze in de lengte doormidden, en verwijder met een lepel zaad en zaadlijsten.
  2. Vervolgens de komkommer raspen en in een schaal doen. Strooi er 1 tot 2 theelepels zout over.
  3. Laat het zo 15 minuten staan, doe het in een vergiet en spoel het met koud water af om het zout weer weg te spoelen.
  4. Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
  5. Dile wassen en fijn snijden.
  6. Doe de yoghurt in een kom en voeg dille en knoflook toe.
  7. Voeg de geraspte komkommer en een scheutje olijfolie, en meng alles met een lepel goed door elkaar.
  8. Op smaak brengen met zout en peper.
Pieter Dekker Sambal maken
Autheur / Eigenaar bij Dekker Pepper | Website | + berichten

Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.

Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.

In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.

Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper

Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775

Deel ons op social media