Teriyakisaus is een traditionele saus uit Japan. Eigenlijk is het meer een smaak die ook veel in andere gerechten gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld beef teriyaki, één van de weinige Japans georiënteerde gerechten met rundvlees.
Als we het over de saus hebben wordt deze bij tal van gerechten geserveerd, vaak bij rijst, sushi, of sashimi.
Maar wij Nederlanders kunnen de saus natuurlijk ook bij andere gerechten eten.
Nadeel is wel vaak dat de saus wat dun is. Eventueel kun je dus een sausbinder gebruiken om de saus wat in te laten dikken.

Recept Teriyakisaus
Voor deze saus heb je maar 6 verschillende ingrediënten nodig.
Ingrediënten
- 75 Milliliter Water
- 75 Milliliter Sojasaus
- 1 Eetlepel Donkere basterdsuiker
- 1 Teentje Knoflook
- 1 Theelepel Maïzena
- Scheutje Sesamolie
- Eventueel sesamzaadjes
Bereiding
-
De olie in een pan verwarmen.
-
Basterdsuiker, sojasaus, en het water toevoegen.
-
Knoflook schoonmaken, doormidden snijden, en aan de saus toevoegen.
-
Aan de kook brengen.
-
Na enkele minuten de knoflook uit de saus halen.
-
De maïzena oplossen in wat water, en bij de saus gieten.
-
De saus gedurende een paar minuten laten indikken, en eventueel wat sesamzaadjes erover strooien.
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775