Bearnaisesaus is een luxe en rijke saus, die een licht anijsachtige smaak heeft. En natuurlijk heerlijk weelderig romig is.
Een ideale saus om bij een braadstuk, of gegrild vlees te serveren. Een perfecte saus voor bijvoorbeeld gebraden rosbief of picana.
Maar de saus wordt bijvoorbeeld ook bij gepocheerde eieren geserveerd, of bij egg benedict.
Een saus dus die je niet zo snel in kant en klare vorm in de supermarkt kunt open, maar die eigenlijk helemaal niet moeilijk te maken is.

Recept Bearnaisesaus
Voor deze saus gebruiken we de volgende ingrediënten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 45 minuten
Geschikt voor 8 Personen
Calorieën 250 kcal
Ingrediënten
- 1 Theelepel Witte peperkorrels
- 2 Sjalotjes
- 5 Gram Verse Dragon
- 50 Milliliter Droge witte wijn
- 3 Eetlepels Dragonazijn
- 1 Snufje zout
- 250 Gram Ongezouten roomboter
- 4 Eieren
- 1 Eetlepel Water
- Halve citroen
Bereiding
- De peperkorrel kneuzen, bijvoorbeeld met het handvat van een groot mes.
- De sjalotjes schoonmaken en in dunne ringen snijden.
- De verse dragon grof snijden.
- Doe de helft van de dragon, de sjalotjes, snufje zout, dragonazijn, de peperkorrels, en de witte wijn in een steelpan en breng dit op een laag vuur aan de kook.
- Laat het mengsel voor de helft inkoken, hetgeen ongeveer 5 minuten zal duren.
- Zeef vervolgens het mengsel, en druk het laatste vocht eruit met de bolle kant van een lepel.
- De boter in de steelpan op een laag vuur laten smelten, maar niet laten koken.
- Als de boter zich splitst in helder vet en troebele eiwitten haal je de pan van het vuur.
- Het helder deel giet je door een zeef in een kom, het troebele gedeelte gebruiken we niet.
- Breng nu een laag water aan de kook in een pan waarin een vuurvast schaal past zonder het kokende water te raken.
- Splits de eieren, en ook hier wordt het eiwit niet gebruikt.
- De dooiers kloppen we in een kom boven het zacht kokende water met een garde. Let op, de kom mag het kokende water niet raken.
- Voeg het zojuist bewaarde mengsel met de sjalotjes erbij, en klop het mengsel met een garde gedurende ongeveer 5 minuten tot een dikkere saus.
- De kom uit de pan halen en druppel voor druppel de geklaarde boter erdoor kloppen met een garde.
- Een halve eetlepel citroensap en de rest van de dragon erdoor mengen. Eventueel op smaak brengen met zout.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.