Pindasaus
Andere Sauzen

Pindasaus

Pindasaus is een saus die in Nederland vaak gegeten wordt als satésaus bij de saté, bij de nasi, of bij de bami.

Maar vanzelfsprekend smaakt deze saus ook prima bij ene broodje bal, een patatje oorlog, of nagenoeg ieder ander recept.

Het voordeel van de saus zelf maken is dat je de smaak meer onder controle hebt. Je kunt de satésaus wat pittiger maken of wat minder zoet. Je kunt de smaak voor een groot deel helemaal zelf bepalen.

Bij kant en klare saus is dat natuurlijk niet mogelijk.

Nog wel even over het verschil tussen pindasaus en satésaus. Er is eigenlijk geen verschil, maar satésaus kan ook een andere saus zijn die niet van pinda’s gemaakt is, bijvoorbeeld een chilisaus.

Met satésaus bedoelen we een saus die bij de saté gegeten wordt, en dat hoeft dus geen pindasaus te zijn.

Recept Pindasaus

Een typisch Hollandse saus, die natuurlijk niet van oorsprong uit Nederland komt.
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Keyword Pindasaus
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 80 kcal

Ingrediënten

  • 150 Milliliter Water
  • 1 Theelepel Sambal
  • 1 Eetlepel Bruine suiker
  • 2 Eetlepels Ketjap manis
  • 0,5 Limoen
  • 5 Eetlepels Pindakaas

Bereiding

  1. De pindakaas in een steelpannetje mengen met het water.
  2. Voeg de suiker, de sambal, de ketjap manis toe.
  3. Pers de halve limoen en voeg het sap ook toe aan de steelpan.
  4. Meng het met een garde of een vork goed door elkaar. Als de saus te dik is voeg je wat water toe, als de saus te dun is een beetje pindakaas.
  5. De saus kun je wat pittiger maken door extra sambal toe te voegen, wat zoeter door extra bruine suiker toe te voegen.