Mosterdsaus

Mosterdsaus is een saus die eigenlijk overal bij past, van vis tot aan diverse soorten groenten, bij varkensvlees en bij rundvlees.

Het is ook een saus die eigenlijk overal over de wereld gegeten wordt, zoals bijvoorbeeld bij een Amerikaanse Hot dog, en ook kant en klaar in de meeste supermarkten verkocht wordt, en dat in diverse smaken.

Want er zijn natuurlijk veel soorten mosterd, en die smaken allemaal net even iets anders. En dus kun je de mosterdsaus ook telkens weer ietwat anders maken, door simpelweg een andere mosterd te gebruiken.

In dit recept maken we een traditionele saus met mosterd naar keuze, maar denk er aan dat bepaalde soorten mosterd vrij scherp zijn, en sommige soorten mosterd vrij mild zijn.

Je kunt ook de Duitse of Oostenrijkse mosterd gebruiken, die ietwat zoet van smaak is. Je kunt ook gewone mosterd en wat honing is de saus gebruiken om een water zoetere saus te maken.

Recept Mosterdsaus

Gebruik de mosterd die je lekker lijkt.
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans
Keyword Mosterdsaus
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 200 kcal

Ingrediënten

  • 25 Gram Boter
  • 25 Gram Bloem
  • 250 Milliliter Melk
  • 2 tot 3 Eetlepels Mosterd
  • Peper
  • 2 Scheutjes room.

Bereiding

  1. De boter in een pan smelten en hierdoor de bloem met een garde mengen tot een roux.
  2. Laat dit, terwijl je blijft roeren, een minuut of twee pruttelen op een zacht vuur.
  3. Schenk een derde van de melk erbij, terwijl je blijft roeren.
  4. Vuur verhogen totdat de saus glad wordt.
  5. Beetje bij beetje de melk erdoor roeren.
  6. Laat nu de saus, we blijven steeds roeren, de saus 2 minuten zachtjes koken.
  7. De mosterd erdoor roeren, de peper, en de scheutjes room.
Pieter Dekker Sambal maken
Autheur / Eigenaar bij Dekker Pepper | Website | + berichten

Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.

Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.

In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.

Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper

Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775

Deel ons op social media