Mosterdsaus is een saus die eigenlijk overal bij past, van vis tot aan diverse soorten groenten, bij varkensvlees en bij rundvlees.
Het is ook een saus die eigenlijk overal over de wereld gegeten wordt, zoals bijvoorbeeld bij een Amerikaanse Hot dog, en ook kant en klaar in de meeste supermarkten verkocht wordt, en dat in diverse smaken.
Want er zijn natuurlijk veel soorten mosterd, en die smaken allemaal net even iets anders. En dus kun je de mosterdsaus ook telkens weer ietwat anders maken, door simpelweg een andere mosterd te gebruiken.
In dit recept maken we een traditionele saus met mosterd naar keuze, maar denk er aan dat bepaalde soorten mosterd vrij scherp zijn, en sommige soorten mosterd vrij mild zijn.
Je kunt ook de Duitse of Oostenrijkse mosterd gebruiken, die ietwat zoet van smaak is. Je kunt ook gewone mosterd en wat honing is de saus gebruiken om een water zoetere saus te maken.

Recept Mosterdsaus
Ingrediënten
- 25 Gram Boter
- 25 Gram Bloem
- 250 Milliliter Melk
- 2 tot 3 Eetlepels Mosterd
- Peper
- 2 Scheutjes room.
Bereiding
- De boter in een pan smelten en hierdoor de bloem met een garde mengen tot een roux.
- Laat dit, terwijl je blijft roeren, een minuut of twee pruttelen op een zacht vuur.
- Schenk een derde van de melk erbij, terwijl je blijft roeren.
- Vuur verhogen totdat de saus glad wordt.
- Beetje bij beetje de melk erdoor roeren.
- Laat nu de saus, we blijven steeds roeren, de saus 2 minuten zachtjes koken.
- De mosterd erdoor roeren, de peper, en de scheutjes room.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.