Joppiesaus is een Nederlandse saus. Het is een koude, gele saus die verkrijgbaar is in fastfoodrestaurants en supermarkten in heel Nederland en België.
De saus wordt meestal gegeten met friet, hamburgers of andere snacks. De saus werd ontdekt door de eigenaar van een snackbar in Glanerbrug, die zelf de bijnaam Joppie kreeg.
In het begin van de jaren 2000 werd de saus populairder. Joppiesaus is gebaseerd op plantaardige olie, water en een emulgator. Het bevat ook ui en currypoeder.
Het orginele recept wordt geheim gehouden, maar op internet zijn er inmiddels een paar recepten te vinden die de oorspronkelijke smaak heeft.
De saus wordt omder andere gemaakt door Elite Salades & Snacks in de stad Neede. Dit bedrijf heeft echter het originele recept gekocht van de snackbar in Glanerbrug en zijn de wettelijke eigenaren van de merknaam Joppiesaus.
In februari 2011 introduceerde het bekende chipsmerk Lay’s een smaak van chips genaamd Patatje Joppie. Het was de winnaar van een wedstrijd genaamd Maak je Smaak.
Het is dus een typisch Nederlands uitvinding, die je kant en klaar kunt kopen, maar via onderstaand recept ook heel simpel zeöf kunt maken. We weten weliswaar niet of dit het originele recept is, maar de smaak en de kleur zijn hetzelfde.

Recept Joppiesaus
Ingrediënten
- 1 grote uit in kleine dobbelsteentjes
- 200 ml Mayonaise
- 200 ml Ketchup
- 1 Theelepel Azijn
- ½ Theelepel Mosterd
- 1,5 Theelepel Kerriepoeder
- Peper en zout
Bereiding
-
Bak de uien in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze glazig zijn, ongeveer 3 tot 5 minuten.
-
Blijf een paar eetlepels water toevoegen tijdens het sauteren, zodat de uien niet branden. Daarna laten afkoelen voordat we de saus gaan maken.
-
Klop in een kom de uien, de mayonaise, de ketchup, de azijn, de mosterd, het kerriepoeder, en breng het op smaak met zout en peper.
-
Koel serveren en je kunt er van genieten bij elke snack die je eet.
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775