Bearnaisesaus is een luxe en rijke saus, die een licht anijsachtige smaak heeft. En natuurlijk heerlijk weelderig romig is.
Een ideale saus om bij een braadstuk, of gegrild vlees te serveren. Een perfecte saus voor bijvoorbeeld gebraden rosbief of picana.
Maar de saus wordt bijvoorbeeld ook bij gepocheerde eieren geserveerd, of bij egg benedict.
Een saus dus die je niet zo snel in kant en klare vorm in de supermarkt kunt open, maar die eigenlijk helemaal niet moeilijk te maken is.

Recept Bearnaisesaus
Ingrediënten
- 1 Theelepel Witte peperkorrels
- 2 Sjalotjes
- 5 Gram Verse Dragon
- 50 Milliliter Droge witte wijn
- 3 Eetlepels Dragonazijn
- 1 Snufje zout
- 250 Gram Ongezouten roomboter
- 4 Eieren
- 1 Eetlepel Water
- Halve citroen
Bereiding
-
De peperkorrel kneuzen, bijvoorbeeld met het handvat van een groot mes.
-
De sjalotjes schoonmaken en in dunne ringen snijden.
-
De verse dragon grof snijden.
-
Doe de helft van de dragon, de sjalotjes, snufje zout, dragonazijn, de peperkorrels, en de witte wijn in een steelpan en breng dit op een laag vuur aan de kook.
-
Laat het mengsel voor de helft inkoken, hetgeen ongeveer 5 minuten zal duren.
-
Zeef vervolgens het mengsel, en druk het laatste vocht eruit met de bolle kant van een lepel.
-
De boter in de steelpan op een laag vuur laten smelten, maar niet laten koken.
-
Als de boter zich splitst in helder vet en troebele eiwitten haal je de pan van het vuur.
-
Het helder deel giet je door een zeef in een kom, het troebele gedeelte gebruiken we niet.
-
Breng nu een laag water aan de kook in een pan waarin een vuurvast schaal past zonder het kokende water te raken.
-
Splits de eieren, en ook hier wordt het eiwit niet gebruikt.
-
De dooiers kloppen we in een kom boven het zacht kokende water met een garde. Let op, de kom mag het kokende water niet raken.
-
Voeg het zojuist bewaarde mengsel met de sjalotjes erbij, en klop het mengsel met een garde gedurende ongeveer 5 minuten tot een dikkere saus.
-
De kom uit de pan halen en druppel voor druppel de geklaarde boter erdoor kloppen met een garde.
-
Een halve eetlepel citroensap en de rest van de dragon erdoor mengen. Eventueel op smaak brengen met zout.
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775








