Roux maken, een bindmiddel gemaakt uit bloem en boter. Je kunt roux eigenlijk voor echt alles gebruiken. Je kunt het dus bijvoorbeeld voor soepen, sauzen, en zelfs voor een stoofpot gebruiken.
Roux is dus echt iets wat je voor veel recepten kunt gebruiken. We hebben hier het recept voor roux om zelf te maken.
Wist je dat roux oorspronkelijk uit de Franse keuken komt? Maar het wordt natuurlijk inmiddels wel wereldwijd voor verschillende gerechten gebruikt. Roux wordt onderscheiden in drie soorten, je hebt namelijk de witte, blonde, en de bruine roux. Welke kleur roux je maakt, is uiteindelijk afhankelijk van het eindproduct waarvoor je de roux nodig hebt.

Recept Witte roux
Ingrediënten
- 50 Gram boter
- 50 Gram bloem
Bereiding
-
Verwarm een pan op een middelhoog vuur en laat de boter hierin smelten.
-
Voeg de bloem toe en roer alles goed door totdat je een egaal mengsel hebt.
-
Zet het vuur wat lager en laat alles gedurende 3 minuten bakken totdat het gaar is.
Recept blonde roux
Het recept voor de blonde roux is voldoende voor ruim 500 milliliter.
Ingrediënten
50 Gram boter
60 Gram bloem
Bereiding
Verwarm de boter in een pan op middelhoog vuur. Laat deze goed smelten.
Voeg de bloem toe, roer alles goed door elkaar en laat het voor gedurende 5 minuten bakken. Blijf wel regelmatig met een vork doorroeren.
Recept bruine Roux
Het recept voor de bruine roux is toch een klein beetje anders dan het recept voor de witte roux. Ook dit recept is voldoende voor 500 milliliter.
Ingrediënten
50 Gram boter
60 Gram bloem
Bereiding
Verwarm ook hier de pan en laat de boter smelten.
Voeg de bloem toe en roer alles goed door.
Laat de roux voor gedurende 10 minuten bakken totdat deze een bruine kleur heeft. Wel af en toe met een vork doorroeren.
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775








