Karamelsaus maken

Karamelsaus maken

Karamelsaus maken lijkt misschien moeilijk, maar het maken van de zoete saus hoeft niet lastig te zijn.

Karamelsaus kun je voor verschillende gerechten gebruiken, meestal wordt de saus als vulling voor taarten, koekjes, of andere zoete lekkernijen gebruikt.

Je kunt natuurlijk ook nog veel meer met de karamelsaus doen, je kunt er bijvoorbeeld zelfs ijsjes mee maken, of ijs decoreren.

Nu is dus de vraag, hoe kun je de karamelsaus zelf maken?

Recept karamelsaus

Vandaag hebben we een gemakkelijk recept voor een basis karamelsaus die je voor bijna alles kunt gebruiken. Het recept is voldoende om een weckglas van ruim 500 milliliter te vullen.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Keyword Karamelsaus maken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 224 kcal

Ingrediënten

  • 230 Gram ongezouten roomboter
  • 300 Gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 Milliliter slagroom
  • 2 Theelepels vanille extract

Bereiding

  1. Als je karamelsaus wilt bereiden, moet je als eerst een pan met wat boter erin verwarmen.
  2. Let op: voor het bereiden van de karamelsaus kun je het beste een grote hoge pan gebruiken, de karamelsaus neemt namelijk tijdens het koken flink aan volume toe.
  3. Als de boter gesmolten is, kun de de suiker toevoegen.
  4. Roer het boter-suikermengsel zo lang om totdat de suiker volledig opgenomen is.
  5. Voeg de slagroom toe, blijf het mengsel roeren totdat de massa egaal is. Totdat de massa egaal is, kan dit wel ruim 5 tot 10 minuten duren.
  6. Als de karamel begint te koken, moet je het gedurende 5 minuten laten koken.
  7. Let op de 5 minuten kooktijd begint pas vanaf het moment dat de karamel de eerste keer begint te koken.
  8. Als de karamelsaus 5 minuten gekookt heeft, kun je deze van het vuur af halen.
  9. Voeg het vanille-extract toe, roer alles nog een keer om.
  10. Je kunt de karamelsaus nu in een weckpot gieten, heb je geen weckpot kun je natuurlijk ook een afsluitbare bak gebruiken.
  11. Laat de karamelsaus goed afkoelen voordat je deze voor andere gerechten gebruikt.

Pieter Dekker Sambal maken
Autheur / Eigenaar bij Dekker Pepper | Website | + berichten

Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.

Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.

In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.

Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper

Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775

Deel ons op social media