Daslookpesto, pesto gemaakt van wilde knoflook, want zo wordt de daslook wel omschreven.
Nog niet zolang geleden kon je daslook gewoon in de Nederlandse bossen vinden, maar tegenwoordig wordt het niet echt gewaardeerd als je de daslook plukt.
Gelukkig maar dat steeds meer supermarkten en groenteboeren verse daslook in het assortiment hebben opgenomen, want de smaak van deze pesto is onmiskenbaar verrukkelijk.
Overigens kun je de daslook ook gewoon in de moestuin kweken, en zelfs op de vensterbank doet het plantje het goed.
Het zorgt er overigens ook voor dat gerechten die je normaal gesproken met gewone groene pesto maakt, ineens een compleet andere smaak krijgen.

Recept Daslookpesto
Ingrediënten
- 20 Gram Verse peterselie
- 80 Gram Verse daslook
- 50 Gram gepelde walnoten
- Halve rode peper
- 75 Gram Pecorino
- Zeezout
- Zap van een halve limoen
- 50 Milliliter Olijfolie
Bereiding
- De walnoten in een koekenpan zonder olie of boter in ongeveer 5 minuten roosteren.
- De pecorino raspen.
- Maak de rode peper schoon.
Doe de stelen en het blad van de peterselie, de daslook, de geroosterde walnoten, de pecorino, de rode peper, en een snufje zout in een keukenmachine of staafmixer, en maal het geheel fijn.
- Schenk beetje bij beetje het limoensap en de olijfolie erbij, terwijl je blijft mengen en malen. Dit kan meerdere minuten duren.
- Als het nog te droog is, kun je gerust wat extra olijfolie toevoegen.
Opmerkingen – Tips
In plaats van walnoten kun je er ook geroosterde pijnboompitten in verwerken.
Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.