Chinese chilisaus heeft een geheel andere smaak dan de zoete chilisaus die je in flessen of potten in de supermarkt kunt kopen.
Deze chilisaus is wat scherper, en lijkt meer op sambal dan eigenlijk op de zoete chilisaus. Maar deze saus past niet alleen bij Chinese of Indonesische gerechten, maar is ook erg lekker bij bijvoorbeeld stamppot boerenkool en andere Nederlandse gerechten.
Bovendien kun je helemaal zelf bepalen hoe dik of hoe dun je de saus wilt hebben. Of liever gezegd, of de ingrediënten fijn gemalen moeten worden of niet.

Recept Chinese chilisaus
Je kunt er voor kiezen de saus wat scherper of zoeter te maken
Ingrediënten
- 1 Kilo Scherpe Sichuan pepers, die je soms bij de supermarkt ziet liggen, of anders bij een Chinese toko kunt kopen
- 50 Milliliter Droge sherry
- 6 Teentjes Knoflook
- 100 Milliliter Chinese sojasaus
- 150 Gram Zwarte bonen uit blik of gedroogd. Gedroogd moet je de bonen wel eerst koken zodat deze zacht worden
- 1,5 Theelepel Zout
Bereiding
-
Mocht je gedroogde zwarte bonen willen gebruiken deze nu eerst koken. Anders moet je de zwarte bonen eerst goed laten uitlekken.
-
Het steeltje en uiteinde van de pepers snijden. Als je het wat minder scherp wilt, kun je ook de zaadlijsten en het zaad verwijderen.
-
De teentjes knoflook schoonmaken.
-
Hak in een keukenmachine de pepers en de teentjes knoflook fijn malen.
-
Voeg de Chinese sojasaus toe, en de zwarte bonen. Zout naar smaak toevoegen, de sherry toevoegen, en de saus fijn malen.
-
Natuurlijk kun je de Chinese chilisaus meteen gebruiken, maar je kunt de saus ook in potjes bewaren voor later gebruik. In de koelkast blijft de saus enkele dagen goed.
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775