Voor de niet-geoefende eters is Surinaamse Sambal toch wel eventjes geheel wat anders dan de Sambal die we doorgaans gewend zijn, en dat kun je hieronder al meteen aan de ingrediënten zien.
Wordt de Sambal doorgaans met ‘normale’ pepers gemaakt, de voor dit recept te gebruiken Surinaamse pepers, ook wel Madame Jeanette genoemd, zijn toch wel iets pittiger en heter dan wat de Nederlanders aan scherpe ingrediënten kennen.
Mocht je niet zo vaak echt scherp eten, is het misschien raadzaam één van de andere Sambal recepten te gebruiken.
Recept Surinaamse Sambal
Pittig maar ook verfrissend.
Ingrediënten
- 500 Gram Surinaamse pepers – Madame Jeanette
- 2 Uien
- 3 Teentjes Knoflook
- 2 Eetlepels Suiker
- 2 Verse citroenen
- 2 Eetlepels Azijn
- 2 Eetlepels Olie naar smaak
- Snufje zout, ongeveer anderhalve theelepel
Bereiding
-
Uien en pepers schoonmaken, in kleinere stukken snijden, en samen in de keukenmachine fijn hakken.
-
Pers de citroenen. Een tip daarbij is de citroenen eventjes in de magnetron te verwarmen (lauwwarm). Zo zijn de citroenen makkelijker te persen, en bij het persen krijg je meer sap.
-
Doe zout, citroensap, suiker, azijn en de olijfolie bij de fijngehakte pepers en uien, en meng het geheel goed door elkaar.
-
Nu is de Surinaamse Sambal klaar voor gebruik.
Opmerkingen – Tips
Afhankelijk van de hoeveelheid Surinaamse Sambal die je per maaltijd gebruikt, blijft er vaak toch wel veel over.
Dit kun je invriezen, maar nog beter in potten bewaren. Een soort inmaken zullen we maar zeggen.
Surinaamse Sambal, kun je in pot nog wel een aantal weken goed houden op een koele plek, bijvoorbeeld in de koelkast.
En je kunt het rustig bij allerlei gerechten gebruiken.
Lekker bij vleesgerechten, natuurlijk bij de Surinaamse nasi. Eigenlijk overal waar je ook wat pittigs aan tafel wilt gebruiken.
En tip nog, besmeer een boterham met pindakaas, en een klein beetje Surinaamse Sambal er over.
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775