Sambal goreng boontjes

Sambal goreng boontjes

Sambal goreng boontjes zijn een verfrissende variatie op de Nederlandse gekookte bonen met aardappelen en vlees. En dat komt niet doordat er aan dit gerecht toch wel een ietwat scherpe smaak zit.

Je kunt het eigenlijk ook niet meer met elkaar vergelijken.

Het gerecht pas overigens prima bij hete kip, en witte rijst. Maar het kan natuurlijk ook klaargemaakt worden als je een complete rijsttafel op tafel wilt zetten.

Recept Sambal goreng boontjes

Iets anders dan Nederlands gekookte bonen.

Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Keyword goreng, sambal
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 35 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 116 kcal

Ingrediënten

  • 750 Gram Verse sperziebonen, of eventueel buiten het seizoen voor bonen, een pak uit de diepvries of uit blik
  • 3 Eetlepels Zonnebloemolie
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 1 Ui
  • 3 Eetlepels Ketjap manis
  • 1 Eetlepel Sambal. Uit een potje, of nog beter zelf gemaakt
  • 1 Theelepel Gemberpoeder of Djahé
  • 1 Theelepel Gemalen laos
  • 1 Stengel Citroengras
  • 50 Gram Santen
  • 100 Milliliter Water

Bereiding

  1. Als je verse sperziebonen hebt moet je deze eerst schoon maken, en wassen. Behalve de bonen uit blik, moet je de bonen ongeveer 6 minuten laten koken totdat de sperziebonen beetgaar zijn.

    De bonen laten uitlekken in een vergiet.

  2. Ui en knoflook schoonmaken. Ui snipperen en de teentjes knoflook fijn hakken.

  3. Olie in een wok of koekenpan verhitten en hierin de knoflook en de ui fruiten.

  4. Na een paar minuten de ketjap, de sambal, het gemberpoeder en de laos er doorheen roeren.

  5. Stengel citroengras in grote stukken snijden.

  6. Citroengras, de santen en het water toevoegen, en weer goed door elkaar roeren.

  7. Breng het mengsel langzaam aan de kook, en breng het op smaak met wat zout en eventueel met wat peper.

  8. Doe de sperziebonen bij het mengsel, en meng alles goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even gedurende 2 tot 3 minuten.

  9. Voor het serveren de stukken citroengras verwijderen. Deze stukken citroengras zijn eigenlijk bedoeld om smaak af te geven aan het gerecht, en kunnen eigenlijk niet gegeten worden.

Pieter Dekker Sambal maken
Autheur / Eigenaar bij Dekker Pepper | Website | + berichten

Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.

Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.

In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.

Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper

Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775

Deel ons op social media