Salsasaus
Dip - Dipsaus

Salsasaus

Salsasaus kun je vanzelfsprekend gewoon kopen, en soms kun je zelfs een vers gemaakte salsasaus kopen.

Maar onze ervaring is dat als je de kant en klaar gekocht sauzen vergelijkt met de smaak zoals de saus in Spanje of in Mexico, dat daar een bijzonder groot smaakverschil tussen zit.

Dat is eigenlijk ook de reden dat wij deze dip of saus helemaal zelf maken. Dat is natuurlijk wat extra werk, maar je kunt de saus goed afgesloten tot 10 dagen in de afgesloten fles bewaren, en zelfs enkele maanden in de vriezer.

Daar komt het bij ons niet van hoor, want we maken de saus regelmatig van verse ingrediënten.

Een salsasaus kun je immers voor diverse doeleinden gebruiken. Lekker bij vlees, heerlijk op een toastje, maar je kunt dit ook gebruiken als een soort dipsaus. Bijvoorbeeld bij chips, maar ook lekker om stokbrood in te dippen.

Gebruik overigens ook een andere kleuren tomaten, het oog eet immers ook mee.

Recept Salsasaus

We maken hier de standaard versie, zoals we het recept van een vriendelijke restauranthouder in Spanje gekregen hebben. Vrij klassiek, en je kunt er natuurlijk mee variëren.
Gang Bijgerecht
Keuken Spaans
Keyword Salsasuas maken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 0 minuten
Totale Tijd 15 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 36 kcal

Ingrediënten

  • 1 Teentje Knoflook
  • 4 Rijpe tomaten
  • Klein rode ui
  • Halve jalapeño
  • Zeezout
  • Sap van een halve limoen
  • Kwart bosje verse koriander

Bereiding

  1. Tomaten schoonmaken, zoveel mogelijk de pitjes verwijderen, en het vruchtvlees in kleine stukjes snijden.
  2. De jalapeño schoonmaken en zo fijn mogelijk snijden. Overigens, als je het zaad verwijdert, is de smaak ietwat minder scherp.
  3. De rode ui schoonmaken, teentje knoflook schoonmaken, en beide fijn snijden.
  4. Haal de blaadjes van de koriander en snij dit ook zo fijn mogelijk.
  5. Voeg de jalapeño, de rode uit, de knoflook, en de koriander bij de fijn gesneden tomaten, en meng alles goed door elkaar.
  6. Op smaak brengen met wat zeezout.