Indonesische tomatensambal

Indonesische tomatensambal

Indonesische tomatensambal is, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van al dan niet verse tomaten. Je kunt er vanzelfsprekend ook zongedroogde tomaten voor gebruiken.

Je kunt daarbij bij dit recept ook zelf een beetje kiezen of je de tomaten kleiner wilt hebben, of gemalen, of juist wat grover gesneden.

Deze sambal kun je nagenoeg bij ieder ander gerecht eten als smaakmaker, maar het is buitengewoon lekker bij nasi goreng. En dan vooral als je het niet al te scherp maakt, en de tomaten wat minder klein hebt gesneden. Dan is het eigenlijk een soort tomatensalade, en dat past helemaal goed bij rijstgerechten.

Recept Indonesische tomatensambal

Een heerlijk bijgerecht.

Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Keyword sambal
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 16 kcal

Ingrediënten

  • 10 Rode Spaanse pepers
  • 2 Uien
  • 6 Teentjes Knoflook
  • 6 Rode rawit pepers, verkrijgbaar bij de toko of betere supermarkten
  • 1 Centimeter Verse Gember
  • Verse Laos
  • Klein beetje trassi, niet meer dan een mespuntj
  • 4 Rijpe tomaten
  • Zonnebloemolie
  • 1 Citroengrasstengel
  • 3 Indisch limoemblad, c.q. daun djeroek poeroet
  • Zout en suiker naar smaak

Bereiding

  1. De uien en de knoflook schoonmaken, en fijn hakken. De laos en de gember mogen grof gehakt worden.

  2. Alles in een keukenmachine doen en malen, samen met de trassi. Als het een pasta wordt is het goed.

  3. Maak de tomaten schoon en verwijder hard stukken en zaadjes. Snij de tomaten in stukjes, en kneus het citroengras.

  4. In een koekenpan of wok een scheutjes zonnebloemolie verhitten en het mengsel een paar minuten bakken.

  5. Roer de tomaten erdoor, het citroengras en het limoenblad, en laat dit ongeveer 10 minuten bakken, totdat de tomaten zacht zijn en het vocht bijna verdampt is.

  6. Citroengras en het limoenblad uit de pan halen, en het mengsel op smaak brengen met peper en zout.

  7. Doe er ook een snufje suiker door, wat de smaak ten goede zal komen. Zeker als de smaak een beetje te heet is geworden.

  8. Je kunt de sambal nu warm gebruiken, maar ook koud laten worden om bijvoorbeeld in potten te bewaren.

Pieter Dekker Sambal maken
Autheur / Eigenaar bij Dekker Pepper | Website | + berichten

Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.

Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.

In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.

Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper

Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775

Deel ons op social media