Soms wil je gewoon makken en snel ergens een goede hitte aan toevoegen, spicy chili olie is dan echt ideaal om in huis te hebben. En het leuk is, is het verschrikkelijk makkelijk om zelf te maken.
Waar gebruik je chili olie voor?
Als je als basis een goede kwaliteit olie gebruikt kan je het echt overal voor gebruiken. Als dressing voor een salade, over een pizza die net uit de oven komt, heerlijk voor over een tosti of wil je je saus wat pittiger maken? Gewoon een splash spicy chili olie er doorheen en voila! En het mooie is omdat het een zeer neutrale smaak heeft kan het in elke keuken worden toegepast. Italiaans, Spaans, Marokaans, Turks, Chinees, Deens ja zelfs IJslands. Het mooie van een eigen chili olie is ook dat je het per bord kan doseren. Wil jij dus pittig maar de rest van de eters niet, dan is dit een mooie oplossing toch?
Spicy Chili Olie
Een makkelijke en heerlijke pittige olie om elk gerecht met up te spicen.
Ingrediënten
- 1 Gedroogde chilipeper Of meerdere naar smaak en wens maar begin voorzichting, het is zonde als je alles moet weggooien omdat het te heet is.
- 1 Goede fles olijfolie Extra vierge vind ik erg lekker maar neem vooral een olie die jij lekker vindt.
Bereiding
-
In een bakje of in een gesloten zakje breek je de gedroogde peper(s). Kijk uit want ook al zijn de pepers mild het poeder kan op plekken komen waar je echt NIET wilt dat ze komen 🙂
-
Door middel van de trechter voeg je de stukjes peper toe aan de fles.
-
Daarna voeg je de olie toe
-
En de laatste stap is tijd, geen de olie nu de tijd om de smaak van peper lekker op te nemen.
Hoe lang is chili olie houdbaar?
Dat ligt er een beetje aan wat je allemaal toevoegd. In theorie moet het makkelijk een jaar mee kunnen gaan maar ik zelf kies ervoor om een olie niet langer dan 6 maanden te bewaren. Dan blijft de smaak goed en hoef je je geen zorgen te maken voor voedselveiligheid.
Nog laatste tips voor een heerlijke chili olie
Het is belangrijk dat je gebruik maakt van gedroogde pepers. Verse pepers beperken de houdbaarheid van de olie aanzienlijk. Om dit te voorkomen maak je gebruik van gedroogde pepers. Verschillende gedroogde pepers kun je kopen via Dekker Pepper. Je kan eventueel in de zomer ook je eigen pepers drogen door ze achter glas in de zon te leggen. Dit is wel minder lekker dan machine gedroogde pepers maar werkt ook prima.
Verschillende pepers geven verschillende smaken, probeer daarom eens chipotle, madame jeanette of Bhut Jolokia om eens een andere smaak mee te geven aan je olie. Dat is niet alleen lekker maar ook nog leuk om nieuwe smaken van pepers te ontdekken.
Om de hitte te sturen kan je natuurlijk zoveel of zo weinig pepers toevoegen als je wilt. Speel daar vooral mee want de ene peper is de ander niet.
Je kan daarnaast ook varieren door verschillende soorten kruiden toe te voegen. Hiervoor geldt ook maar vooral gebruik van gedroogde kruiden om de houdbaarheid optimaal te houden.
Heel veel plezier met het maken van deze pittige olie en ik wens je nog veel meer plezier met het opeten!
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775








