Deze gyoza saus is niet alleen lekker, het is ook nog makkelijk te maken. Met een paar simpele ingrediënten maak je de perfecte dip saus voor je gyoza of je dim sum. En het mooi is dat je de hitte makkelijk kunt aanpassen.
Gyoza zijn deeg pasteitjes gevuld met vlees en groente. Deze worden vaak naast de ramen noodles gegeten maar je kunt ze ook krijgen bij de dim sum of toko om zelf te bakken of stomen. Wil je ze meer traditioneel hebben dan moet je eigenlijk in een koekepan bakken. Dus niet frituren, je wilt dat alle kanten gaar zijn maar de onderkant knapperig. Combineer dat met deze heerlijke saus en je hebt een perfecte smaakexplosie te pakken, heerlijk!
Voor dit recept hoe je geen keuken prins of princess te zijn. Het is een kwestie van snijden en mengen en dat is het. Makkelijker dan dat wordt het niet maar het resultaat is echt verrassend. Zoals met wel meer dingen in de Japanse keuken zit smaak vaak in de eenvoud en dat bewijst dit recept.
Niet alleen voor de gyoza
Je kan deze saus voor eigenlijk van alles gebruiken in de aziatische keuken. Het is heerlijk met gyoze en dim sum maar je kan er ook mee roerbakken, marinades mee verrijken maar ik vind het zelf ook heerlijk om witte rijst meer op smaak te brengen.
Gyoza saus ingrediënten
Onderaan vind je een uitgebreid recept met alle stappen en ingrediënten maar laten wij hier wel even kijken naar de belangrijkste en wat daarbij de mogelijkehden zijn.
Wil je echt een authentiek recept maken dan kan ik het volgende adviseren:
Azijn; gebruik hier het beste rijst azijn voor. Dan blijft bij het originele recept. Een alternatief kan zijn om bijvoorbeeld appelazijn te gebruiken. Je krijgt daardoor een andere smaak die wellicht weer heel goed gaat met andere gerechten dit je maakt. Normale natuurazijn kan ook, die is wat neutraler van smaak.
Sojasaus; hiervoor gebruik ik ook de japanse variant. Degene die je voor je sushi gebruikt laten wij maar zeggen. Je kunt natuurlijk ook Indonesische soja gebruiken. Hierdoor kun je ook wat zoete smaken toevoegen en kun je sturen op een iets dikkere structuur.
Sesamolie; hier is helaas niet echt een alternatief voor en kan lastig te krijgen zijn. Je kan het zelf maken, dit is wel even een klusje maar ook wel weer leuk om te doen. Rooster sesam in een pan tot licht bruin (blijf roeren anders verbrandt het). Doe vervolgens een neutrale olie bij de sesam (denk aan zonnebloemolie) en breng het aan de kook. Goed in de gaten houden. Na een minuut of 5 haal je het van het vuur af, laat de olie even afkoelen want het is verschikkelijk heet!!! Giet het geheel nu in de blender maar nogmaals LET OP de olie is verschrikkelijk heet!!! Sluit de blender goed af, wacht desnoods nog even tot het iets is afgekoeld en als het echt veilig is en je kan blenden zonder spetters in je gezicht te krijgen kun je de olie en zaadjes blenderen. Je blend het mengel net zo lang tot alle sesam is verdwenen. Zet de olie nu weg voor een paar uur. Je zult nu zien dat de olie gaat drijven en de restanten naar de bodem zakken. De drijvende olie wil je opvangen en dat is je sesamolie die je nodig hebt. Weet je wat, koop anders maar gewoon een flesje bij de supermarkt 🙂
Rayu; dit is japanse chili olie, lastig te krijgen dus een mooie alternatief is chili vlokken. Deze kun je zelf makkelijk maken door gebruik te maken van gedroogde pepers of door vlokken te kopen. Japanse pepers zijn al helemaal niet te krijgen in Nederland dus Kashmiri is dan een goed alternatief.
Als laatste hebben wij nog de groente maar die zijn in de supermarkt gewoon te krijgen.
Hoe lang kan je gyoza saus bewaren?
De saus voor dit recept is ongeveer 5 dagen in de koelkast te bewaren in een afgesloten pot of bakje. Je zou kunnen overwegen om het in te vriezen dan gaat het maanden mee.
Hopelijk ga jij net zo genieten van deze saus als ik dat heb gedaan. Als je het hebt gemaakt, laat mij dan weten wat je ervan vond, ik ben erg benieuwd hoe dit recept is bevallen. En heb je vragen dan verneem ik dat ook graag.
Gyoza saus
Deze mild pittige Gyoza saus is een must have bij dim sum of gyoza voor bij je ramen noodles.
Ingrediënten
- 60 ml rijstazijn
- 60 ml soja saus Japanse heeft de voorkeur
- 2 eetlepels lente ui (groene gedeelte) In ringetjes gesneden
- 1 teen knoflook Vers in mini stukjes gesneden
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel gember Vers in mini stukjes gesneden
- 1 theelepel rayu Of gebruik chilivlokken als je geen Rayu kan vinden.
Bereiding
-
Doe alle ingredi:enten bij elkaar in een schaaltje
-
En wacht laat dit niet 15 tot 30 minuten staan
-
Dan genieten maar!
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775