Misschien wel een van mijn persoonlijke favorieten, hete ketjap sambal. Zelf maak ik een gebakken variant die in de surinaamse keuken veel wordt gebruikt maar natuurlijk ook met een persoonlijke twist. Heerlijk om toe te voegen aan soepen, denk aan saoto soep maar ook aan ramen noodles en wat dacht je van tomatensoep? Maar ook super voor in marinades. Dit recept lijkt ook wel een beetje op de chinese chili olie maar is dan de basis lekker veel ketjap. Door gebruik te maken van 3 verschillende soorten sojasaus krijg je een mooie diepe smaak die helemaal in combinatie met de hitte van de chilipepers onweerstaanbaar is.
Hete ketjap sambal maken
Het mooie van dit soort recepten is dat je zelf kunt bepalen hoe heet je de sambal maakt. Zelf houd ik ze wat milder omdat ik dan per gerecht nog veel meer sambal kan gebruiken, ik ben nou eenmaal gek op de smaak van ketjap en pepers. Voel je dus vrij om te experimenteren. Verder heb je naast de ingredienten alleen nog een steelpannetje nodig om alle ingredienten in te koken. Het is dus een eenvoudig gerecht.
Hete Ketjap Sambal
Een heerlijke sambal geinspireerd op een surinaams gerecht welke heerlijk is om soepen te berrijken maar ook marinades diepte te geven.
Ingrediënten
- 1 handje pepers Verse of gedroogd is helemaal aan jou. Maak het niet te heet!
- 1 teen knoflook Of meer, of minder, wat jij lekker vindt
- 1 kleine sjalot
- 1 flinke scheut ketjap medja
- 1 flinke scheut ketjap pedis
- 1 flinke scheut sojasaus (japans)
- 10 gram suiker Of meer naar smaak
Bereiding
-
Snijdt de pepers, de sjalot en de knoflook in super kleine stukjes. Kan met een mes maar met een keukenmachine werkt natuurlijk het beste.
-
Neem de steelpan en vul deze met gelijke delen ketjap en de sojasaus en zet deze op het vuur. Voeg terwijl de steelpan opwarmt de rest van de ingredienten toe zoals de sjalot, knofloof en de suiker en roer het goed door totdat alle suiker is opgelost.
-
Breng de saus langzaam aan de kook en laat deze rustig doorkoken. LET OP: de saus kan overkoken als het te hard gaat. Blijf er dus bij staan anders heb je een grote bende op het fornuis.
-
Kook het zo'n 5 minuutjes tot je de gewenste dikte hebt. Drijgt de saus over te koken op de laagste kookstand neem dan de pan van het vuur tot de vloeistof weer is gedaald en kook het dan weer verder.
-
Na 5 minuten koken laat je de saus in de steelpan afkoelen om deze vervolgens over te gieten naar de pot. Bewaar de saus in de koelkast maar zorg ervoor dat deze dan eerst helemaal is afgekoeld.
Hoe kom ik aan goede pepers?
Verse pepers kan je tegenwoordig bij de supermarkt halen maar het lekkerste is om dit recept te maken met habanero of madame jeanette pepers. Dit zijn vers te krijgen bij de toko of online gedroogd te bestellen bij bijvoorbeeld Dekker Pepper.
Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.
Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.
In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.
Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper
Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775








