adobe saus met chipotle

Adobo saus met chipotle

Vandaag gaan wij op een echte Mexicaans avontuur met een makkelijk recept voor Adobo saus met chipotle. Oorspronkelijk is Adobo een Spaanse marinade die in Mexico is overgenomen door gebruik te maken van ingredienten die lokaal te vinden waren zoals Ancho en Gaujillo. Tegenwoordig gebruiken wij het meer als saus hoewel het nog steeds uitstekend te gebruiken is als marinde. Afhankelijk van hoe je het wilt gebruiken voor je gewoon meer of minder water toe. Adobo saus met chipotle is echt onmisbaar in de Mexicaanse keuken en helpt je echt om tot een authentiek Mexicaanse smaakt te komen. Het is een makkelijk recept hoewel je hiervoor wel een blender of keukenmachine voor nodig hebt.

Saus vol met chilipepers

Als je van chilipepers houdt dan is een Adobo saus echt iets voor jou. In dit recept zitten maar liefst 3 verschillende soorten. Het is niet een heel pittig gerecht en wil je dit recept mild houden dan kun je altijd de chipotle weg laten. Houd je van pittige dan kun je altijd meer chipotle toevoegen. Dat geeft niet alleen meer hitte maar ook meer rokerigheid aan de saus. Wil je het een tandje heter dan is Arbol peper een hele mooie toevoeging en voor de diehards is Habanero ook nog wel redelijk authentiek. Carolina Reaper pepers kun je ook toevoegen, niet authentiek, wel knetter heet. Iedereen geniet op een eigen manier laten wij maar zeggen maar geef mij maar gewoon lekker de chipotle 😅👍

Adobo saus met chipotle

Een diepe Mexicaanse saus met verschillende chilipepers en een licht rokerige smaak.

Gang Saus
Keuken Mexicaans
Keyword adobo saus, Chipotle saus
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 15 minuten

Ingrediënten

  • 2 hele Chipotle Morita chilipepers
  • 4 hele Ancho chilipepers
  • 4 hele Guajillo chilipepers
  • Olie Zonnebloemolie of olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 blikje tomatenpuree klein blikje van 70 gram
  • 1/2 theelepel Oregano Liefste Mexicaanse
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • Water
  • Zout naar smaak

Bereiding

  1. Snijdt of knip de chilipepers door midden en verwijder alle zaden.

  2. Neem een steelpan en die hier alle chilipepers in en rooster deze korte zodat ze lekker geurig worden. Laat ze niet aanbranden. 3 minuten is voldoende om de olieen in de pepers los te laten komen en de pepers ook wat zacht te maken.

  3. Doe de pepers nu in een kom met water en laat ze daar 15 tot 20 minuten in rehydrateren terwijl je de basis van de saus gaat maken.

  4. Neem de steelpan en bak daar alle overige ingredienten in. Begin met de uien en knoflook en fruit deze even kort aan.

  5. Voeg dan de kruiden toe en bak deze even kort mee.

  6. Daarna voeg je de tomatenpuree toe en bakt het geheel totdat het wat plakkerig begint te worden.

  7. Voeg nu 200ml water toe aan de steelpan en laat dit lekker meesudderen totdat het een egale saus wordt. Dit gaat erg snel. Misschien 1 a 2 minuten.

  8. Haal de chilipepers uit het water en doe deze in de blender of keukenmachine. Voeg ook de saus van de steelpan toe aan de blender of keukenmachine en blenderen maar!

  9. Waar je naar op zoek bent is een consistentie die een beetje chunky is en rood tot donkerrood is. Het mag van je lepel af stromen maar moet niet blijven plakken aan de lepel. Dan heb je de perfecte dikte van de saus gevonden. Is de saus te dik voeg dan langzaam steeds een beetje water toe.

  10. Geniet van deze Adobo saus met chipotle!

Waar kan je het beste gedroogde pepers kopen?

Dat is niet lastig want bij Dekker Pepper hebben ze een heel assortiment met gedroogde pepers van over de hele wereld waaronder de Mexicaanse pepers die je hier nodig hebt. Dus snel bestellen en lekker eten!

Pieter Dekker Sambal maken
Autheur / Eigenaar bij Dekker Pepper | Website | + berichten

Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.

Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.

In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.

Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper

Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775

Deel ons op social media