Een heerlijke saus ideaal te gebruiken als marinade voor kip maar ook voor het verrijken van al je Mexicaanse gerechten.
Neem een grote koekenpan en bedek de bodem van de pan met aluminiumfolie. Wij gaan namelijk op de folie de ui en de tomaat grillen en je wilt niet dat je pan zwarte aanslag krijgt. Zet het vuur aan en maak de pan goed heet. Leg de tomaat heel (ongesneden) op de folie en doe het zelfde met de ui maar snij deze door midden. Gril de groente zodat ze overal zwarte plekken krijgen, draai de groente regelmatig. Je wilt niet dat ze verkolen maar ze moeten rondom bruine en zwarte plekjes krijgen. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Eenmaal klaar dan haal ze het van het vuur en leg je de groente opzij voor later.
Dit werkt het beste met een gietijzeren pan. Heb je die niet dan zijn er 2 alternatieven. Of je blakend de groente in de oven zwart of je blakend ze direct in het vuur van je gasstel door ze met een vleestang in het vuur te houden.
Nu gaan wij de overige ingredienten roosteren. Neem weer een koekenpan, dezelfde is prima zolang hij maar leeg een schoon is, voeg olie toe aan de pan en warm deze even op.
Doe de chilipepers in de koekenpan en roer ze door het vet totdat ze geurig en gebakken zijn aan alle kanten. Dit duurt misschien maar 30 seconden dus houdt ze goed in de gaten. Stop ze daarna in een grote pan met deksel.
Hetzelfde doen wij met de TUC crackers. Ook deze goed roeren door het vet en in 1 a 2 minuten zijn ze wat bruiner. Deze kunnen dan ook in de schaal bij de chilipepers.
Nu neem je de amandelen, de rozijnen, sesamzaden en de steranijs en doe je in dezelfde koekenpan en ook deze bak je op dezelfde manier. De rozijnen zullen lichter van kleur worden en een beetje opzwellen, dat is juist goed. De amandelen zullen wat bruiner worden. Na 1 a 2 minuten voeg je 1 liter water toe samen met het zout en de suiker. Voeg nu de ingredienten in de schaal ook toe aan het water. Breng aan de kook en laat het met de deksel erop lekker sudderen op een laag vuur. Na ongeveer 30 minuten zullen de amandelen en de chilipepers lekker zacht zijn. Als dat het geval is kan je de pan van het vuur halen en het even laten afkoelen voordat je het in de blender doet.
Je neemt nu de afgekoelde mix van chilipepers, kruiden en groente en doet deze voorzichtig in de blender of keukenmachine. Nu gaan wij de saus helemaal glad blenderen. Begin langzaam en voer dan de snelheid op. Wat je wilt bereiken is dat de saus lekker glad wordt. Stukjes is niet erg maar hoe gladder hoe beter in dit geval.
De pan die je hebt gebruikt om alle ingredienten in te koken kun je schoonmaken om zo weer te gebruiken.
In de pan die je net hebt schoongemaakt voeg je 2 eetlepels olie aan toe. Ze het vuur hoogm totdat de olie begint te walmen. Niet overdrijven maar dat is na ongeveer een minuut. OPLETTEN want dit onderdeel kan lastig worden met heet opspattend saus. Giet voorzichtig de blender leeg in de hete pan, er zal veel saus gaat sputteren en spetteren dus doe voorzichtig. Draag bijvoorbeeld oven wanten en houdt de blender boven de pan om de spetters op te vangen. Als alles in de hete pan dit even goed roeren en zet dan de pan op sudderstand, laag tot medium vuur. Regelmatig roeren totdat de mole een beetje graag glimmen en lekker dik wordt. Dat duurt ongeveerd 10 minuten. Zet het vuur uit en voeg nu de chocolate in kleine stukjes toe zodat het snel smelt. Blijf ook hier roeren totdat de chocolade helemaal is gesmolten.
De laatste stap ik proeven en eventueel nog wat zout of suiker naar smaak toevoegen. Schenk de saus over je gerecht en doe het in een mooie schaal en garneer met wat sesamzaden. Eet smakelijk!