Ga terug
Afdrukken
klein

Recept Harissa saus

Harissa saus maken is een eenvoudige manier om je gerechten een exotische en pittige toets te geven. Deze Noord-Afrikaanse chili-pasta is de perfecte smaakmaker voor wie houdt van een beetje pit. Met dit recept maak je genoeg harissa voor 4 personen, ideaal om te serveren bij een gezellige maaltij
Gang Bijgerecht
Keuken Afrikaans
Keyword Harissa saus maken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 0 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 95 kcal

Ingrediënten

  • 10 tot 12 rode chili pepers naar smaak en gewenste pittigheid
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen karwij optioneel
  • Het sap van 1 citroen
  • Ongeveer 2 tot 3 eetlepels olijfolie

Bereiding

  1. Begin met het voorbereiden van de chili pepers. Als je een minder pittige saus wilt, verwijder dan de zaden en zaadlijsten uit de chili's. Voor een extra pittige harissa, laat je deze zitten.
  2. Doe de chili pepers samen met de gepelde teentjes knoflook, zout, komijn, koriander, en karwij (indien gebruikt) in een keukenmachine of vijzel.
  3. Maal de ingrediënten tot een pasta. Je kunt kiezen voor een grovere structuur of doorgaan tot het een fijnere pasta wordt.
  4. Voeg het citroensap toe en meng goed door.
  5. Terwijl de keukenmachine draait, voeg je geleidelijk de olijfolie toe tot de saus de gewenste consistentie bereikt. Het moet smeerbaar zijn, maar niet te vloeibaar.
  6. Proef de saus en pas de kruiding aan indien nodig. Als je de saus wat zoeter wilt, kun je een beetje honing toevoegen.
  7. Bewaar de harissa in een schone, afgesloten pot in de koelkast. Voor een langere houdbaarheid, bedek de bovenkant van de saus met een dun laagje olijfolie.