Ga terug
Afdrukken

Recept Hollandaisesaus

Deze saus wordt overigens niet alleen bij asperges, maar ook bij egg benedict gegeten.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Keyword Hollandaisesaus
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorie├źn 45 kcal

Ingredi├źnten

  • 250 Gram Roomboter
  • Water
  • 1 Theelepel Peperkorrels
  • Zout
  • 4 Eieren
  • 3 Eetlepels Witte-wijnazijn
  • 1 Citroen

Bereiding

  1. Smelt de boter in een pan op een laag vuur, totdat de boter in twee lagen verdeeld wordt. De onderkant zijn eiwitten, en de bovenkant is helder en vet. De onderkant is overigens troebel.
  2. Schenk de bovenlaag uit de pan, maar laat de troebele laag in de pan.
  3. Voeg je de peperkorrels toe kun je deze nu kneuzen. Dit kun je doen door met de platte kant van hen mes erop te drukken, totdat je knak hoort.
  4. Doe de korrels, de witte-wijnazijn, een snufje zout, en 2 eetlepels water in een kleine pan, bijvoorbeeld een steelpan. Breng het aan de kook.
  5. Vuur laag draaien en de saus laten inkoken totdat de helft van de vloeistof is verdampt. Dit duurt een minuut of vijf.
  6. Het mengsel zeven.
  7. Doe nu een laagje water in een schone pan, waarin een kom past, en breng dit aan de kook.
  8. De eieren splitsen in dooier en eiwit.
  9. Doe de dooiers in een kom die in de pan met kokend water past.
  10. Doe een eetlepel water bij de dooiers en klop de dooiers los.
  11. Doe het azijnmengsel bij de dooiers en hang de kom boven het kokende water. De kom mag het water niet raken maar moet erboven blijven.
  12. Klop de dooier gedurende ongeveer 5 minuten totdat een gladde saus is ontstaan.
  13. Haal de kom uit de pan met kokend water, haal de pan van het vuur, en voeg de geklaarde boter bij de saus. Doe dit druppel voor druppel, terwijl je blijft roeren.
  14. Citroen uitpersen. Een eetlepel citroensap, naar smaak peper, en naar smaak zout bij de saus voegen, en glad roeren.