Ga terug
Afdrukken

Zelf Sambal maken

Zelf maken is veel lekkerder.

Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Keyword sambal
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 223 kcal

Ingrediënten

  • 300 Gram Rode pepers
  • 5 Kleine sjalotten, maar kleine uien kan natuurlijk ook
  • 5 Teentjes Knoflook
  • 2 Eetlepels Suiker
  • 2 Theelepels Trassi, of Garnalenpasta
  • Snufje Zout
  • Olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie

Bereiding

  1. Pepers wassen, schoonmaken, en grof in stukken hakken. In de keukenmachine doen, samen met de vijf knoflooktenen, en de sjalotten die ook grof gesneden zijn.

  2. De andere ingrediënten ook in de keukenmachine doen.

  3. Alles fijn hakken met de keukenmachine, totdat er geen grote stukken meer zichtbaar zijn.

  4. Olie in de koekenpan doen, en heet laten worden, de fijnhakte Sambal even vijf minuten bij doorroeren laten smoren of bakken.

  5. Zelf Sambal maken en in leuke glazen potten bewaren, maakt het nog leuker. Want meestal maak je toch te veel.

  6. Mits je geen heel groot gezin hebt, of veel eters krijgt, is de hoeveelheid te veel om ineens op te maken.

  7. Als je dus leuke glazen potjes hebt, kun je de warme Sambal ook in deze glazen potjes doen, de randen goed schoonmaken, de deksel er op draaien, en de potjes op de kop met de deksel naar beneden op bijvoorbeeld een hittebestendige ondergrond plaatsen.

  8. Als de potjes afgekoeld zijn, kun je deze nog geruime tijd bewaren.

Opmerkingen - Tips

De Trassi, of Garnalenpasta kun je eventueel weglaten als je deze smaak niet kunt waarderen.

Bij de pepers kun je de scherpte natuurlijk zelf bepalen. Alle rode pepers zijn goed, mild of ultrascherp. Maak het zoals je het zelf lekker zult vinden.