Sriracha saus is een scherpe chilisaus welke vernoemd naar de kunststad Si Racha in Thailand.
De sriracha saus wordt meestal met ingrediënten zoals chilipeper, azijn, knoflook, suiker, en zout bereid.
Maar je kunt de saus natuurlijk ook naar eigen keuze wat variëren, hiervoor kun je bijvoorbeeld groenten zoals paprika in de saus verwerken.
De sriracha saus heeft gemiddeld een scoville tussen de 1000 en de 2500 SHU.
De saus wordt vooral als een soort van dipsaus gebruikt, maar je kunt deze natuurlijk ook voor verschillende gerechten gebruiken.
De saus wordt eigenlijk het meeste in de Thaise, dus Aziatische keuken gebruikt, maar ook in landen zoals Nederland wordt de saus graag bij patat of zelfs op de hamburger gegeten.

Recept Sriracha saus
Ingrediënten
- 250 Gram Spaanse pepers vers, rood, bijv. Serrano
- 25 Gram Suiker
- 0,5 Eetlepel Zout
- 300 Milliliter Rijstazijn
- 5 Knoflookteentjes
Bereiding
- Maak als eerste de knoflook goed schoon, snij deze in erg fijne stukjes.
- Als je een knoflookpers thuis hebt, kun je de knoflookteentjes ook persen.
- Was de chilipepers goed onder koud water uit de kraan af, snij ook deze in erg fijne stukjes.
- Verwarm een pan op middelhoog vuur, doe de knoflook, rijstazijn, en de chilipepers in de pan.
- Breng dit nu goed aan de kook.
- Voeg de suiker en het zout toe, roer dit zo lang om totdat de suiker en het zout opgelost zijn.
- Pureer het mengsel vervolgens met een staafmixer goed door totdat je een glad en egaal mengsel hebt.
- Als de saus wat te dik is, dan kun je nog wat rijstazijn toevoegen.
- Laat de saus afkoelen en 10 tot 15 minuten trekken.