Andere Sauzen

Roux maken

Roux maken, een bindmiddel gemaakt uit bloem en boter. Je kunt roux eigenlijk voor echt alles gebruiken. Je kunt het dus bijvoorbeeld voor soepen, sauzen, en zelfs voor een stoofpot gebruiken.

Roux is dus echt iets wat je voor veel recepten kunt gebruiken. We hebben hier het recept voor roux om zelf te maken.

Wist je dat roux oorspronkelijk uit de Franse keuken komt? Maar het wordt natuurlijk inmiddels wel wereldwijd voor verschillende gerechten gebruikt. Roux wordt onderscheiden in drie soorten, je hebt namelijk de witte, blonde, en de bruine roux. Welke kleur roux je maakt, is uiteindelijk afhankelijk van het eindproduct waarvoor je de roux nodig hebt.

Recept Witte roux

Hier een recept voor een klassieke witte roux. Het recept is voldoende voor ongeveer 500 milliliter. Deze soort roux is geschikt om bijvoorbeeld bechamelsaus mee te maken.
Gang Bijgerecht
Keuken Frans, Nederland
Keyword Roux maken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 5 minuten
Totale Tijd 10 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 87 kcal

Ingrediënten

  • 50 Gram boter
  • 50 Gram bloem

Bereiding

  1. Verwarm een pan op een middelhoog vuur en laat de boter hierin smelten.
  2. Voeg de bloem toe en roer alles goed door totdat je een egaal mengsel hebt.
  3. Zet het vuur wat lager en laat alles gedurende 3 minuten bakken totdat het gaar is.

Recept blonde roux

Het recept voor de blonde roux is voldoende voor ruim 500 milliliter.

Ingrediënten

50 Gram boter
60 Gram bloem

Bereiding

Verwarm de boter in een pan op middelhoog vuur. Laat deze goed smelten.
Voeg de bloem toe, roer alles goed door elkaar en laat het voor gedurende 5 minuten bakken. Blijf wel regelmatig met een vork doorroeren.

Recept bruine Roux

Het recept voor de bruine roux is toch een klein beetje anders dan het recept voor de witte roux. Ook dit recept is voldoende voor 500 milliliter.

Ingrediënten
50 Gram boter
60 Gram bloem

Bereiding

Verwarm ook hier de pan en laat de boter smelten.
Voeg de bloem toe en roer alles goed door.
Laat de roux voor gedurende 10 minuten bakken totdat deze een bruine kleur heeft. Wel af en toe met een vork doorroeren.