Kaassaus
Andere Sauzen

Kaassaus

Kaassaus is een saus die gemaakt wordt met kaas als hoofdingrediënt.

Het is een romige, dikke saus die veel gebruikt wordt als dip of als topping voor gerechten zoals pasta, groenten, aardappelen, en nacho’s.

Er zijn verschillende soorten kaas die gebruikt kunnen worden om deze saus te maken, waaronder cheddar, gouda, brie, blauwe kaas en Parmezaanse kaas.

Kaassaus kan op verschillende manieren worden bereid, maar meestal wordt kaas gesmolten in een mengsel van boter, melk en bloem om een gladde, dikke saus te maken.

De saus kan worden aangepast met verschillende kruiden en specerijen, afhankelijk van de gewenste smaak en toepassing.

Het kan bijvoorbeeld op smaak worden gebracht met mosterd, knoflook, cayennepeper, paprikapoeder, of Worcestershiresaus.

Het is een veelzijdige en smaakvolle saus die zowel warm als koud gegeten kan worden.

De saus wordt vaak geserveerd als dip bij bijvoorbeeld nacho’s of groenten, maar kan ook worden gebruikt als saus voor gerechten zoals macaroni en kaas, gratins of over een gegrilde sandwich. En de saus kan worden gebruikt om over groente te doen, zoals broccolie of bloemkool. Ouderwets misschien, maar dit is een echte bloemkoolsaus.

Recept kaassaus

Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 0 minuten
Totale Tijd 15 minuten
Geschikt voor 8 Personen
Calorieën 174 kcal

Ingrediënten

  • 2 Eetlepels Boter
  • 2 Eetlepels Bloem
  • 1 Kopje Melk
  • 1 Kop geraspte kaas cheddar, gouda of een andere kaas naar keuze
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Smelt de boter in een middelgrote pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de bloem toe en roer constant gedurende 1 tot 2 minuten totdat het mengsel lichtjes bruin begint te worden.
  3. Giet langzaam de melk in de pan, terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
  4. Blijf roeren totdat de saus begint dik te worden.
  5. Voeg de geraspte kaas toe en blijf roeren tot de kaas volledig gesmolten is en de saus een gladde consistentie heeft bereikt.
  6. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  7. Als de saus te dik is, kun je wat extra melk toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken. Als de saus te dun is, kun je wat extra geraspte kaas toevoegen en opnieuw roeren totdat de kaas volledig is gesmolten.
  8. Serveer de kaassaus direct, terwijl hij nog warm is.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Deel ons op social media